Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sadhguru: Vi morate odlučivati što se događa u vama

Kada netko drugi odlučuje što mi trebamo činiti, to smatramo ropstvom. No, kada drugi odlučuju jesmo li sretni ili nesretni, nije li i to najgori oblik ropstva? Sadhguru govori o tome na vrlo zanimljiv način koji nas budi iz iluzije...

 žena Izvor: Profimedia

Netko može odlučiti jeste li sretni ili nesretni?

"Kada bi vam netko naredio da sutra morate nositi određenu odjeću, u koje vrijeme morate ustati ujutro, jesti... kada bi vam nametnuo 10 pravila koja morate poštovati, vi biste mislili da vas ta osoba pokušava pretvoriti u roba i tražili biste svoju slobodu, zar ne?

Ako netko odlučuje o stvarima oko vas, osjećate se kao rob. Ali netko sada odlučuje što se treba događati unutar vas. Zar to nije ropstvo? Netko može odlučiti jeste li sretni ili nesretni. Nije li to ropstvo? Netko može odlučiti hoćete li biti zadovoljno ili nezadovoljno ljudsko biće. Zar to nije ropstvo? Netko drugi određuje što se događa unutar vas. To je najgora vrsta ropstva, zar ne? Budući da su svi ljudi takvi, to se čini normalnim. Ali nije.

Život se nikad neće 100 posto događati onako kako vi želite. I ne treba biti tako. Jer kad bi se sve događalo onako kako vi želite, što je sa mnom? Ja sam sretan što se ne događa sve kako vi želite. Život oko vas ne događa se u potpunosti onako kako vi želite, i ne bi trebao, jer ne živite sa strojevima. A čak i strojevi stvaraju probleme.

Ako vaša ugoda, dakle - mir, sreća, blaženstvo, ekstaza ili neugoda - dakle stres, anksioznost, strah, napetost, ljutnja.. ovise o onome što se događa oko vas, izgledi da budete stalno zadovoljni su vrlo promjenjivi. U prirodi stvari to nije moguće. Jedino ako ste u stanju odvojiti ovo od onoga, tada je zadovoljstvo moguće.

Vi trebate odrediti što će se događati u vama

Znamo samo što je unutra i što je vani. To je jedina privilegija koju imamo. Ali jednog dana kad se prosvijetlite, i to će se izgubiti. To se i meni dogodilo, ja ne vidim razliku između mene i svijeta.

Možete li me vidjeti gdje sam? Pokažite prstom na mene. U krivu ste. Svjetlost pada na mene, reflektira se, ulazi u vaše leće, slika se na vašoj retini okreće... znate cijelu tu priču. Vi me sada zapravo vidite unutar sebe. Gdje me čujete sada? Unutar sebe. Gdje ste vidjeli čitav svijet? Unutar sebe.

Sve što vam se ikada dogodilo, tama i svjetlo, bol i užitak, radost i patnja, sve se to dogodilo unutar vas. Jeste li ikad išta iskusili izvan sebe?
Ne.
Stoga vas pitam – što se događa unutar vas? Tko treba odrediti kako se to treba dogoditi? Netko drugi?

Vi trebate odrediti što će se događati unutar vas. Ako vi odlučujete što se događa u vama, čitavo vaše iskustvo života određivat ćete vi i nitko drugi. Događaje oko vas možda ne određujete vi, ali kakvo je vaše iskustvo života na ovom planetu, to je u potpunosti na vama. Vi ste odgovorni za to. Ako to prepustite drugima, bilo tko će moći određivati vaše iskustvo, nesvjesno kao i vi, slučajno."

Tagovi

Najnovije