Kada nekoga volimo, važno je da mu to kažemo, no isto su tako važna i djela koja stoje iza tih riječi da bi osoba i osjetila našu ljubav.

Kako reći "volim te" bez riječi?


1. Volite osobu onako kako ona želi biti voljena

U knjizi Pet ljubavnih jezika, američki autor Gary Chapman piše o pet načina na koje ljudi mogu izraziti i primiti ljubav: kvalitetno provedeno vrijeme, tjelesni dodir, riječi potvrde, djela služenja i darivanje. Svakoj osobi jedna od tih stvari daje osjećaj da je voljena. Kada partner pokušava dati ljubav na druge načine, ona se ne osjeća voljenom. Otkrijte što je vašem partneru najdraže i izrazite mu ljubav na taj način.


2. Brinite se o partneru i dopustite da se on brine o vama

Svatko se voli brinuti o voljenoj osobi, no mnogima je teško dopustiti joj da se ona brine o njima. Sjetite se kako je dobar osjećaj kada učinite nešto lijepo za nekoga, kako vas to povezuje. Zamislite kako se vaš partner dobro osjeća kad ima priliku učiniti nešto lijepo za vas. Dopustite mu to. Iako možete nešto učiniti sami, pustite njega da to napravi. I on će se potom lijepo osjećati.

3. Saslušajte partnera

Da bi se osjećale voljeno, ženama je vrlo važan osjećaj povezanosti. Muškarci često ne razumiju što ženi znači "biti povezani". Za ženu to znači - biti viđena, saslušana, shvaćena i priznata. Kao što je ženi to važno, tako je važno da muškarac to razumije i izađe joj u susret.

4. Dijelite strasti

Kada podržavate partnerovu strast, vi mu dajete do znanja da ga poštujete i volite takvoga kakav jest. Durenje u kutu, jer vam se ne sviđa ono što radi, ni vama, ni partneru neće donijeti ništa dobro.

5. Uvijek ga podržite

Ponekad partner osvane s novom idejom koja se nama čini šašavom, ali za njega je to nova pogonska životna energija. Uzbuđen je i želi nam sve ispričati o tome. Podržite ga, bez obzira na to što mislite o njegovoj ideji. Podržat će i on vas, kada vam bude potrebno.

6. Ne budite kritični

Znate onaj neugodan osjećaj, kada ste u gostima kod svekrve i svekra, i ona vam uputi neki pasivno-agresivni komentar, o nečemu što ste učinili? A vi čak i ne volite svoju svekrvu. Tako se osjeća vaš partner, koji vas voli, kada mu vi uputite kritiku. Ako imate nešto reći, recite to s ljubavlju. Ako to ne treba biti izrečeno, onda šutite. Život ide dalje i kad nije sve savršeno.


7. Ne doživljavajte sve osobno

Ništa u vezi ne djeluje tako podmuklo kao neopraštanje za učinjeno. A parovi koji se vole, baš su jako dobri u neopraštanju jedno drugome. Ako netko učini nešto pogrešno, ne može se iskupiti za to. I o tome će se raspravljati iznova i iznova. Svi smo samo ljudi, činimo stvari koje povrjeđuju druge. Rijetko to činimo namjerno. Ipak, u odnosima, skloni smo sve shvaćati vrlo osobno i odbijamo vjerovati da namjera nije bila povrijediti namjerno. I to je neoprostivo.

Naravno, važno je da se osoba koja je učinila nešto pogrešno ispriča za osjećaj povrijeđenosti koji je izazvalan kod partnera. Nije toliko stvar u samom djelu, koliko u osjećaju koji je iz toga proizašao. Stoga pokušajte što manje stvari uzimati osobno. Ispričajte se što ste povrijedili partnera. Oprostite i nastavite dalje.

8. Ne pokazujte prezir

Ako bi trebalo izdvojiti samo jednu stvar koja sigurno ubija ljubav, onda je to prezir. Učinite sve što možete da ga držite podalje od vašeg odnosa. Prezir se pojavljuje kada se zareda puno pogrešaka koje nisu oproštene. Kritike se zaredaju, a poštovanje se gubi. Očituje se kroz podrugljive komentare o osobnosti partnera. Bračni terapeuti kažu da, kada uoče prezir u odnosu dvoje ljudi, znaju da je on pri kraju. Stoga, ako se zateknete da upućujete podrugljive komentare partneru, stanite. Razmislite o tome što se zapravo zbiva i što se može učiniti da se vaš odnos popravi. Ne dopustite preziru da ubije vašu ljubav. Jer hoće.

Želite li kvalitetan odnos s partnerom, zagrlite ga i poljubite, vodite ljubav s njim, recite mu kako je divan, družite se s njegovim prijateljima i posjetite njegovu majku. Sve su to odlični načini iskazivanja ljubavi. I oprostite mu. Poljupce i riječi potvrdite djelima, i vaš će partner znati da ste vi prava osoba za njega.

Izvor: www.yourtango.com