Dijete ne dolazi na svijet s egom

Pogledajte djecu. Oni nemaju predrasude. Nemaju strahove niti se srame. Oni ne znaju što je dobro i loše dok im odrasli ne usade ono u čega putem povjeruju. Ego se nauči od društva, religije i kulture.

Promatrajte ponekada malu djecu. Oni ne kažu: "Ja sam pospan". Ako se dijete zove Đuro, ono će reći: "Đuro spava".  Dijete nema osjećaj "ja". Ono se tek spoznaje kroz vanjsko i njegove uloge. Dijete možete oblikovati kako god poželite. Zbog toga je odgovornost svjesnog roditeljstva ključ sretne djece.

Pa, tko je onda gospodin ego?

Ego je onaj dosadni glas u glavi koji crpi našu energiju. Ego obožava uloge u koje nas ukalupljuje, uvjeravajući nas da smo vrijedni onoliko koliko nam je debeo novčanik, kakvu diploma imamo i koju funkciju obavljamo.

Voli nas “etiketirati” i oblačiti u lažan identitet koji se prepoznaje kada svoju vrijednost definiramo po materijalnom statusu, stvarima koje posjedujemo, naobrazbi, izgledu i postignućima.

Važno je znati da ego nikada nećemo odvojiti od sebe. Ne možemo ga uništiti, ignorirati niti banalizirati njegovo postojanje. Ego je predivan dio nas i taj dio ima svoju svrhu. Što prije to shvatimo, život će postati ljepši.

Služi nam kako bi se spoznali u iskustvima kroz koja prolazimo u životu. Kada bi sve bilo predivno, naše unutarnje sebstvo, ne bi imalo iskustvo po koje je došlo. Ne bi spoznalo ogroman potencijal koji kao ljudska bića imamo u sebi, iako nas je vlastiti ego uvjerio da ne možemo, ne znamo, ne vrijedimo, nećemo uspjeti u bilo čemu.

To uvjerenje dobili smo od svog okruženja, koje također masom živi u osjećaju nedostatka koji dolazi iz slike sebe kao bića koje ima nedostatak potencijala da ostvari sve što um može zamisliti.

Kako prepoznati da živimo kroz ego?

Emocija je najbolji pokazatelj koliko smo se udaljili od svog istinskog sebstva. Evo nekih od najčešćih pokazatelja po kojima ćete znati da ego upliće svoje prste u vaš život:

  • Osjećam tugu jer…
  • Osjećam ljutnju zbog...
  • Osjećam frustraciju…

Živimo li uvijek kroz ego ili postoje trenuci kad smo bez njega?

Egu je potrebna naša podrška da bi mogao "disati". To činimo kada se bavimo nesvjesno svojim mislima i kada sebe poistovjećujemo sa svojim emocijama.

Ljudi danas izgovaraju sljedeće rečenice: "Ljuta sam kao pas...", „živčan sam..." "tužan sam..." i tako sebe poistovjećuju sa svojom emocijom. Tako u njoj sudjeluju i hrane energiju ega.

Mi nismonaša emocija. Pokušajte umjesto "ljut sam" izgovoriti rečenicu "osjećam se ljutito zbog...". Energija je puno blaža jer se ne poistovjećujete sa svojom emocijom. Ona dolazi od vaše misli i kada promijenite misao vidjet ćete kojom brzinom se emocija mijenja.

Što učiniti da bismo naučili kontrolirati ego umjesto da on kontrolira nas i tako upravlja našim životima:

  1. Edukacija je korak broj jedan. Bilo da izaberete program osobnog razvoja, trening u grupi ili individualno, edukaciju kroz čitanje stručne literature i, naravno, njezinu primjenu, sve je dobro.
  2. Prihvaćanje umjesto opiranja (ljudi, situacija i događaja).
  3. Zahvalnost je neophodna, svakodnevna navik.
  4. Mindfulness vježbe - prisutnost u sadašnjem trenutku "smrt" je za ego. On egzistira u iluziji vremena koja se zove prošlost i budućnost. Prisutnost u trenutku oslobađa nas ega i njegovih igrica.
  5. Stavljajte pozornost na sebe umjesto na svijet oko sebe.
  6. Vodite ljubav što češće. Seks je trenutak u kojem nema ega.