Mnogi se od nas opisuju kao introverti ili ekstroverti. Međutim, u stvarnosti, ove osobine se kod brojnih ljudi isprepliću i međusobno ne isključuju. Osobe koje imaju tendenciju biti negdje između introverta i ekstroverta nazivaju se ambiverti. Evo što znamo o ambivertnoj psihologiji i što se smatra ambivertnim osobinama.

Jeste li ambivert, idealni čovjek?

Znakovi da ste ambivert:

1. Za opis vaše osobnosti nije točna "etiketa" ni ekstrovert niti introvert


Ako ste oduvijek teško sebe svrstavali u ijedan od ova dva tabora, to može biti dobar znak da ste ambivert. Ambiverti imaju introvertne osobine, poput uživanja u samoći, dobri su slušatelj i očarani su ljudskim unutarnjim svjetovima - ali oni, također, vole provoditi vrijeme s drugima, odlikuje ih samopouzdanje i imaju sjajne socijalne vještine, baš poput ekstroverta.

2. Trebate vrijeme za sebe jednako koliko i vrijeme za društveni život


Punite se energijom i kada ste u društvu (poput ekstroverta) i kada ste sami (poput introverta). Možete podjednako uživati i u samoći i u druženju, što ovisi o vašem raspoloženju ili trenutnoj životnoj situaciji.

3. Preferirate ravnotežu između timskog i solo rada


Ambiverti obožavaju održavati ravnotežu. Cijene i samostalan i timski rad, ali najviše uživaju u njegovoj uravnoteženoj kombinaciji.

4. I previše samoće i previše druženja vas iscrpljuje


Iako su ambiverti fleksibilni, oni imaju svoje potrebe. To često znači da nedostatak vremena za sebe ili pak nedovoljno kvalitetnog druženja s dragim ljudima ambiverta može iscrpiti. I u ovom slučaju, održavanje balansa je ključno.

5. Cijenite dobar razgovor, ali cijenite i ugodnu tišinu


Ekstroverti se obično smatraju govornicima, a introverti odličnim slušateljima. Ambiverti mogu lako dominirati u obje uloge. Štoviše, oni vole bučan razgovor, ali im ne smetaju ni trenuci mira i tišine.