Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najljepše zagrebačke zelene oaze

Naše drage suradnice podijelile su s nama svoje omiljene kutke za relaksaciju, meditaciju i šetnju, a Sensa je otkrila i svog favorita!

 Sensa dan 5 Izvor: Filip Čargonja

1. Dubravkin put: Moj izvor snage

 ivana popović nikolić

ivana popović nikolić
Izvor: Profimedia/Shutterstock
"Duge šetnje prirodom su mi uvijek bile iznimno važne za moj psihički i emotivni balans. Već od osnovne i srednje škole kada god bih bila uzrujana ili pod stresom šuma, miris bagrema i bazge u proljeće ili lipe u ljeti ili zemlje u zimi, pjev ptica ili šum vjetra u krošnjama, su mi uvijek iscijelile sve bolove i dali mi novu snagu.

Moje novo najdraže mjesto je Dubravkin put, jer je predivan spoj njegovane i divlje prirode. Tamo vrlo rado šećem sa svojom psećom obitelji u svako doba godine i dana, često i trčim, meditiram, a onda kao vrhunac predivne poslastice Dubravkinog puta dolazi Cmrok koji kao neki umjetnički rad land arta zaokružuje doživljaj cijele šetnje.

Svi me pitaju kako to da sam uvijek tako vedra, evo upravo zato, jer svjesna sam da je priroda nas glavni izvor snage."

Ivana Nikolić Popović, umjetnica i članica organizacije Projekta Ilica

2. Travnjak u Travnom: Mjesto za razgovor s Bogom

 Jassna Luna Jozić

Jassna Luna Jozić
Izvor: Profimedia/Shutterstock

"Maksimir, Jelenovac, Tuškanac, Cmrok, Dubravkin put, Bundek… svakom tom zelenom kutku uvijek se rado vraćam. No, onaj koji mi je posebno drag odmah je iza mog ćoška - travnjak i klupica parka u Travnom.

Ova zelena oaza, sakrivena iza visokih nebodera i zgrada, ima nevjerojatnu moć da pruži tišinu, unatoč velikoj naseljenosti. Naime, postoje oni sati u danu kada se čini da kvart spava. Nema nigdje nikoga, sve utihne i, kao da nam se sinkroniziraju satovi, kada iskoračim van, moje mjesto u toj oazi uvijek me čeka.
Tada se samo sjednem, na travu ili klupu, pustim da mi pogled odluta i dohvati sve nijanse zelene. Već to je dovoljno.

Vrijeme se uspori, misli utišaju a tijelo umiri. I ubrzo, iz uspostavljenog mira, pokrenu se kreativni procesi u meni pa se zbrkane misli počnu pretvarati u jasnije vizije. Nekada mi boravak tamo donese olakšanje, nekada mi da poticaj na akciju, a nekada pomogne da se prisjetim zaista važnih stvari u svom životu. Ali ono što je Uvijek je - dobar razgovor sa sobom i s Bogom."
Jassna Luna Jozić, glumica, life coach i učiteljica Heal Your Life metode

3. Bundek: Eliksir energije

 Sandra Horvat

Sandra Horvat
Izvor: Profimedia/Shutterstock "Zagrebačko jezero na Bundeku, ono manje divlje, skriveno unutar drveća, moja je oaza za kratki zeleni break tijekom dana.

Još otkad sam bila djevojčica pamtim ovaj komad prirode, nekad izrazito divlji i netaknut, danas malo uređeniji, ali još uvijek dojmljiv. Prošećem do jezera kad mi je potreban udah zelenila, zvuk ptica, zeleni pogled, odmak uma.

Sjednem tik uz jezero, smirim misli, udišem svjesno, ponekad protegnem tijelo kroz par vježbi... i onda se vratim k sebi. Umjesto popodnevne kave – ovo je moj dnevni eliksir energije u zelenoj nijansi."

Sandra Brborović, predsjednica udruge Na putu prema gore, planinarski vodič i instruktor joge

4. Maksimir: Nauka puna šumica

 Sensa dan 5
Sensa dan 5
Izvor: Filip Čargonja Zagrebački pandan njujorškom Central parku - Park - šuma Maksimir - Sensina je omiljena zelena oaza usred gradske vreve. Njegovi skriveni zakutci, divlji puteljici, zeleni proplanci, spomenici kulture, drvoredi, perivoji... oplakivani s pet prirodnih i umjetnih jezera i sedam potočića savršena su kulisa za Sensine radionice osobnog rasta i razvoja.


Park Maksimir i ove će godine, ponovno biti glavno odredište zabave, zdravog života, relaksacije i učenja. Ponovite doživljaj ili ga iskusite prvi put u nedjelju, 28 lipnja.

Očekuju vas besplatne radionice zdrave prehrane, prirodne kozmetike, vježbanje joge te predavanja life i mindfulness coacha te relaksacija. Povedite i djecu, program je bogat a - najljepše stvari u životu su besplatne!

„Nijedan putnik neka ne propusti, pohoditi ovu krasnu zanimljivu i nauka punu šumicu, koju je tako reći biskup ondje stvorio. Zabavna ova šumica leži tik ceste, koja iz Zagreba za Varaždin vodi. Sam Zagreb leži nedaleko od Save stranom u ravnici, stranom na obližnjem brežuljku, koji je početak gora, koje se iza grada uzdižu. Tako i ova cesta ide po ravnici, koja se s desna k Savi proteže, dočim se s lijeva podižu šumama zastrte gore. Nedaleko od grada vidi se s desna usamljena krčma, Maksimir zvana i ovdje počinje spomenuti park…“

Odlomak iz knjige „Kardinal Haulik nadbiskup zagrebački 1788.-1869.“ Dr. Velimir Deželić st., Zagreb 1929

Jedan dan u Maksimiru


Najnovije