Liječenje započinje razgovorom

U mojoj ordinaciji liječenje započinje – dugim razgovorom, i to ne samo o zdravstvenim tegobama nego i o tome kako pacijent živi, što misli o svom načinu života, smatra li da je to u redu ili treba nešto promijeniti? Naime, u podlozi zdravstvenih tegoba često su nerazriješeni odnosi sa sobom i okolinom, bilo da su to traumatska iskustva, depresija, pasivan stav, neprepoznavanje pravog problema, neprihvaćanje odgovornosti, okrivljavanje sebe ili drugih...

Upravo zato s pacijentima razgovaram vrlo detaljno i temeljito da bi dobili sveobuhvatniji uvid u svoje stanje i lakše osvijestili činjenicu kako njihove probleme ne mogu u potpunosti riješiti doktori, nego da i oni sami trebaju raditi na sebi. Pritom važnu ulogu imaju knjige, često raspravljamo o njima i međusobno si preporučujemo zanimljive naslove.

Knjige šire uvide

Knjiga kojoj se često vraćam je Biologija vjerovanja Brucea Liptona, a otkrio sam je upravo zahvaljujući jednoj svojoj pacijentici. Doduše, nisam knjigu odmah pročitao, stajala je na mojoj polici nekih godinu dana, no kad sam je napokon počeo čitati, shvatio sam koliko je moćna. Kroz nju sam dobio šire uvide, bilo je to svojevrsno resetiranje: shvatio sam da često imamo puno znanja, ali pritom ne primjenjujemo dovoljno životne mudrosti.

Biologija vjerovanja povela me je prema drugim publicističkim uspješnicama koje se bave snagom uma, a za koje sam ustanovio da ih čitaju i mnogi moji pacijenti, počevši od knjiga Joea Dispenze Ostvari svoje neograničene sposobnosti, Stvorite novo ja i Placebo ste vi.

Također zahvaljujući preporuci jedne pacijentice, saznao sam za bestseler neuroznanstvenice Candace Pert Molekule emocija, a u međuvremenu sam ga i dobio na dar. To je odlična knjiga o otkrivanju istinskih životnih vrijednosti.

Trenutačno čitam 12 pravila za život – protuotrov kaosu autora Jordana B. Petersona, a među knjigama koje namjeravam pročitati su Osobno iskustvo Kenzabura Oea, Moj slatki Sputnik Harukija Murakamija i Moć žene Louise L. Hay.

Znanost i duhovnost

Cijenim knjige koje imaju dublju poruku i prenose znanje, dovodeći nas do novih spoznaja. A potom to valja primijeniti; nakon spoznaje treba uslijediti akcija, djelovanje. No, za to je potrebna fokusiranost; čitanje s razumijevanjem, a ne samo površno čitanje tek da se nešto pročita. Tijekom čitanja često vodim bilješke, izvlačim korisne savjete i zanimljivosti.

Uvijek me iznova nadahnjuje Biblija koju sam pročitao već više puta i stalno joj se vraćam jer svaki put otkrijem još više mudrih i poticajnih poruka.

Volio bih napisati knjigu koja bi povezala znanost i duhovnost. Dosad sam se, naime, mnogo bavio stručnim člancima i knjigama (s kolegama upravo pripremam knjigu o epilepsiji), no želio bih svoje spoznaje i promišljanja prenijeti i široj publici. Znanost i medicina nisu same po sebi dovoljne za izlječenje, ono se događa unutar čovjeka, a mi stručnjaci trebamo mu pomoći na tom putu, i to ne samo lijekovima, nego i toplom riječju i otvorenim srcem.