Novopronađena energija bez glutena

U samom srcu Beča, samo nekoliko koraka od povijesne jezgre Am Hof, smještena je sasvim neuobičajena „pekarnica“ u kojoj je sve – sirovo. U raw pekarnici Simply  Raw Bakery mogu se kušati sirove slastice i jela, sve u ponudi je organsko, vegansko te bez šećera i glutena. Iza ove inspirativne i zdrave priče stoji Gabriele Danek koja je prije više od 10 godina započela putovanje iz vegetarijanstva u raw prehranu s ciljem da suprugu pomogne poboljšati zdravstveno stanje.

Ostavila je uspješan menadžerski položaj u velikoj tekstilnoj tvrtki i otišla u Sjedinjene Američke Države, gdje je završila tromjesečni tečaj za chefa sirove hrane kod proslavljenog chefa Matthewa Kenneyja. U vrijeme kad je odlučila više se posvetiti sirovoj prehrani, sve povezano s takvom vrstom prehrane inspiraciju je 'vuklo' u 60-e i 70-e godine prošlog stoljeća, a ta joj jela nisu izgledala primamljivo! Gabriele je tražila inspiraciju za vrhunsku prezentaciju hrane i tako su je putevi odveli u New York.

Od tada je svoje navike znatno promijenila. Unatoč tome što je dotad bila vegetarijanka, iz prehrane je potpuno izbacila šećer i gluten. U početku je izgubila 12 kilograma, nije više osjećala bol u tijelu koja se pojavljivala dok bi konzumirala gluten, a njen je san postao intenzivniji. Osjećala je da je dobila novu energiju!

Slavni veganski kolači s tržnice

Nakon povratka s edukacije nije se žurila otvoriti restoran jer je takav način prehrane u Austriji u to vrijeme bio nepoznat. Tako je prvo počela svakog vikenda prodavati proizvode na organskoj tržnici u centru Beča. Budući da je veganska prehrana u to vrijeme doživljavala procvat, kupci su bili oduševljeni njenim „pomakom“ u sirovu verziju. Gabriele kaže da su velik interes za hranu bez šećera i glutena pokazali i oni kupci koji nisu prakticirali prehranu na biljnoj bazi. Ubrzo se proslavila svojim slasticama i kolačima.

Nakon godinu i pol dana provedenih na tržnici te odličnih reakcija kupaca, odvažila se otvoriti restoran. Pronašla je šarmantan prostor u centru grada. „Ime Simply Raw Bakery dobila je zbog moje ljubavi prema suprotnostima. U nazivu su riječi sirova i pekarnica, pa se ljudi moraju zamisliti. Htjela sam intrigantno ime, da se ljudi zapitaju što mi zapravo radimo“, prisjeća se Gabriele i naglašava da 'simply' u nazivu predstavlja jednostavne namirnice koje koristi u pripremi, iste one koje su stoljećima sastavni dio prehrane.

Izbor jela u ponudi također je osmišljen 2012. godine i od tada se nije mijenjao jer, kako kaže Gabriele, funkcionira više nego dobro. Jedan od najprodavanijih kolača svih ovih godina je Hello Dolly, s neodoljivim okusom karamele.

Sirova inačica Sacher torte

Na pitanje koliko je bilo teško pronaći zaposlenike koji znaju pripremati sirovu hranu, Gabriele kaže da se pri odabiru nije fokusirala na iskustvo te da joj je najvažniji faktor bio da osobe imaju strast za hranom. „Većina mojih zaposlenika je na veganskoj prehrani. Zanimalo ih je kako zadovoljiti sebe i druge hranom spravljenom prema toj vrsti prehrane, a ovdje su naučili kako to napraviti u sirovoj verziji“, govori Gabriele.

Ono što austrijska raw pionirka ističe važnost je tehnike pripreme, poznavanje kombiniranja namirnica kako bi okusi bili usklađeni te znanje kako neutralizirati gorčinu određenih namirnica. Gabriele je i autorica kuharice Simply Raw Bakery u kojoj su mnogi njezini omiljeni recepti, a svi oni temelje se na jelima koje je voljela u prošlosti.

Trudom i prikupljenim znanjem, došla je do njihovih sirovih inačica. Za svoj slavni kaiserschmarrn (carski drobljenac) kaže da nema pjenastu strukturu koju inače daju jaja, ali keks sa džemom ima svoju priču kao imitacija originala. Također, popularne su njezine raw knedle s jagodama i Sacher torta. Ono što ona predstavlja je tradicionalna kuhinja na sasvim drugačiji način.

Gubitak težine i blistavija koža

Dobro je poznato da sirova i superhrana idu ruku pod ruku. Tako je ovdje puding od chia sjemenki mnogima omiljeni doručak. Za tako jednostavan, a hranjiv doručak kod kuće, Gabriele preporučuje namakanje sjemenki u mlijeku od nekog od orašastih plodova, radije nego u vodi. Na jednu žlicu chia sjemenki preporučuje osam žlica tekućine. Kako bi chia nabubrila i povezala se, treba je miješati tri minute, pa ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta u hladnjaku, a poželjno je i tijekom noći.

„Za biljno mlijeko, sve što vam treba je šalica badema i tri šalice vode te jedna datulja kao sladilo i malo vanilije. Usitnite u blenderu. Ako nemate blender, koristite maslac od badema“, savjetuje Gabriele i zaključuje kako je zabluda da raw prehrana oduzima previše vremena. Uz dobru organizaciju i planiranje unaprijed uštedjet ćete vrijeme koje je potrebno za proces kuhanja i pečenja.

Dobrobiti, naglašava Gabriele, nisu samo gubitak težine i blistavija koža nego i poboljšanje zdravstvenog stanja. A sve to uključuje svjestan kontakt s onim što unosimo u sebe, osnaživanje svih osjetila, jačanje intuitivnog načina prehrane i stvaranje zdravih životnih navika.

Gabriele Danek izdala je kuharicu 'Simply Raw Bakery' iz koje vam donosimo neke od recepata...

Kruh od banane

Sacher torta – Čokoladna torta s nadjevom od marelica

Cupcakes od malina i čokolade