Koja je razlika između uma i mozga?

Mnogima su um i mozak zamjenjivi. Koriste jednu ili drugu riječ da bi razgovarali o istoj stvari: o organu u našoj lubanji kojim mislimo. Međutim, um i mozak zapravo su dva vrlo različita, ali međusobno povezana entiteta. Kao neuroznanstvenici, ova je stvarnost temelj mog životnog istraživanja i rada: um djeluje kroz mozak, ali je odvojen od mozga.

Dakle, koja je točno razlika između uma i mozga? Pa, um je odvojen, ali nerazdvojan od mozga.

Um koristi mozak, a mozak reagira na um. Um također mijenja mozak. Ljudi biraju svoje postupke - mozak ih ne prisiljava ni na što. Istina, ne bi bilo svjesnog iskustva bez mozga, ali iskustvo se ne može svesti na radnje mozga.

Um je energija i on generira energiju razmišljanjem, osjećajem i odabirom. To je naša životnost, bez koje bi fizički mozak i tijelo bili beskorisni. To znači da smo svoj um, a um u akciji je način na koji generiramo energiju u mozgu.

Kada umnu energiju generiramo razmišljanjem, osjećajem i odabirom, gradimo misli, koje su fizičke strukture u našem mozgu izgrađene od bjelančevina. Ova izgradnja misli stvara strukturne promjene u mozgu, zvane neuroplastičnost.

U nedavnim kliničkim ispitivanjima bilo je vidljivo kako se energija u mozgu mijenjala dok je ispitanik razmišljao, stimulirajući neuroplastičnost. Mozak je reagirao na čovjekov tok struje svijesti i nesvjesnu aktivnost.

Um je struja nesvjesne i svjesne aktivnosti kad smo budni, a tok nesvjesne aktivnosti kad spavamo. Karakteriziraju ga razmišljanje, osjećaji i izbori. Kad mislite, osjećat ćete, a kad mislite i osjećate, odabrat ćete. Ova tri aspekta uvijek rade zajedno.

Što to znači za vas?

Mozak je izuzetno složen neuroplastični odgovor. To u osnovi znači da svaki put kada ga vaš um stimulira reagira na razne načine - uključujući neurokemijske, genetske i elektromagnetske promjene. To, pak, raste i mijenja strukture u mozgu, gradeći ili povezujući nove fizičke misli.

Mozak nikada nije isti jer se mijenja sa svakim iskustvom koje imate, svakim trenutkom svakog dana. Ukratko: Vaš um je način na koji jedinstveno doživljavate život. Odgovoran je za vaše razmišljanje, osjećaje i odabir. A vaš fizički mozak samo reagira na ova jedinstvena iskustva.

Znajući da su vam um i mozak odvojeni, postavljate se na kontrolno mjesto jer možete naučiti upravljati svojim mislima i postupcima. U konačnici, to znači da možete odabrati što ćete ugraditi u svoj mozak i kako ćete promijeniti ono što je već ugrađeno.

Kad naučite upravljati svojim umom, osjećaje depresije, stresa, bijesa i tjeskobe možete natjerati da rade umjesto vas, a ne protiv vas. Možete vratiti ravnotežu u svoj mozak i život.

Izvor: mindbodygreen.com