11 navika ljubavi prema sebi

Svi se tu i tamo borimo s problemima samopoštovanja, ali ako želite imati stalan pozitivan odnos sa sobom, možda ćete trebati malo poraditi da biste stigli do njega. Pokušajte usvojiti ovih 11 navika koje pomažu u poticanju ljubavi prema sebi.

1. Dajte prioritet samopomoći

"Svaki dan odvojite malo vremena kako biste učinili nešto samo za sebe", kaže psihoterapeutkinja Kristen Martinez, dipl.ing. "Ako ste prezauzeti i ne možete ni zamisliti odlazak u spa centar, možete odvojiti 15 minuta da pročitate poglavlje svoje omiljene knjige uz šalicu čaja, a to je briga o sebi. Što god želite učiniti, a hrana je za vaše tijelo i dušu, učinite to."

2. Vježbajte mindfulness

Istraživanje sa Sveučilišta Griffith u Australiji otkrilo je da redovito prakticiranje mindfulnessa, poput prisutnosti u trenutku, puštanja da misli i osjećaji dolaze i odlaze bez da se na njih reagira i imati stav koji ne osuđuje, pomaže u stvaranju samopoštovanja.

3. Poštujte svoje tijelo

"Ljudi koji vole sebe poštuju svoje tijelo zdravom prehranom i vježbanjem", kaže trenerica osobnog razvoja dr. Trevicia Williams. "Oni svoje tijelo doživljavaju kao fini instrument, koji treba ugoditi i slušati. To im pomaže u sprječavanju loših aktivnosti ili pomaže ljudima da se suzdrže od nezdrave hrane."

4. Živite dan po dan

Nikakva promjena ne događa se preko noći, a isto vrijedi i za njegovanje vlastite vrijednosti. "Živite dan po dan i slavite svoja mala i velika postignuća", kaže Hollman. "Imajte na umu da nije samo važno ono što ste učinili ili završili, već je važan i proces izražavanja sebe na različite načine." 

5. Dopustite si opraštanje

Ponekad se samo trebamo podsjetiti da nitko nije savršen. "Odbijanje ljubavi prema sebi sadrži žaljenje ili sram zbog pogrešaka iz prošlosti", kaže dr. Maria Sirois, klinička psihologinja iz Kripalu centra za jogu i zdravlje. "Pronađite način da si oprostite greške iz prošlosti, odlučite poboljšati svoj život prema svojim vrijednostima i povećajte ljubav prema sebi." 

6. Izrada dugoročnih planova

Budući da je voljeti sebe proces, postavite si konkretne ciljeve kako to postići. "Razvijte neke dugoročne planove za kretanje prema onome što bi vas moglo nadahnuti", kaže Hollman. "To može biti ono što radite na poslu ili nešto novo što želite naučiti. Odajte si priznanje za nove odluke."

7. Prestanite se uspoređivati s drugima

"Kad god mislimo da imamo manje jer drugi imaju više, izgledaju drugačije ili su nekako "bolji", umanjujemo ljubav prema sebi", kaže Sirois. Jedno istraživanje iz Journal of Social and Clinical Psychology pokazalo je da uspoređivanje našeg života s drugima na društvenim mrežama može dovesti do osjećaja depresije i usamljenosti. Pokušajte se ne uspoređivati, vi ste jedinstveni.

8. Fokusirajte se na vaš samogovor

"Ako primijetite da si neprestano zamjerate u mislima, prestanite s tim", kaže Martinez. "Suprotstavite se tome mislima ljubavi i suosjećanja. Budite obzirni prema sebi.“

9. Uživajte u vremenu za sebe

Mnogi se od nas boje biti sami, jer nas obuzimanju svakojake misli. Umjesto toga vrijeme samoće koristite kao alat. "Odvojite vrijeme da provedete sami u pukoj kontemplaciji", kaže Hollman. "Opustite ramena i napravite pauzu čak i tijekom velike zauzetosti. Ti trenuci introspekcije i ulaska u ugodno mjesto motivirat će vas da nastavite graditi ljubav prema sebi." 

10. Okružite se pozitivnim ljudima

"Može biti izuzetno teško njegovati ljubav prema sebi ako ste stalno okruženi negativnim osobama", kaže Martinez. "Imaju li vaši prijatelji prema samima sebi dovoljno ljubavi, suosjećanja, poštovanja i dostojanstva? Ako da, sjajno! Ako ne, pokušajte pronaći druge koji bi mogli imati više razumijevanja i mogu vam pružiti više mira kad ste u njihovoj blizini". 

11. Radite stvari koje volite

"Ako egzistirate na bezumnom, dosadnom poslu samo da biste plaćali račune, to je potpuno u redu. A što radite tijekom ostatka svog dana što vas može nahraniti?“, kaže Martinez. "Koji su vaši hobiji, interesi, stvari u kojima ste dobri? Imajte na umu svoje vještine i svoje jedinstvene talente koje donosite svijetu." Bavljenje aktivnostima zbog kojih se osjećate dobro aktivira područje mozga nazvano nucleus accumbens, koje kontrolira naše osjećaje prema životu, prema Medicinskom fakultetu Sveučilišta Temple.

Što se više volite, to ćete se osjećati sretnije i bit ćete motiviraniji da ostvarite ono što želite u životu.

Izvor: bustle