Da znate koliko vrijedite, biste li se zadovoljili s nečim manjim?

Nerijetko se osjećate nedovoljno dobrima, bilo da se radi o karijeri, vezi ili financijama.

Biste li mogli prevladati nezamislivo shvaćajući da vaša vrijednost nije vezana za stvari, iskustvo ili ljude, već za Boga. 

Većina religija uči da je Bog odgovoran za sve na ovom svijetu, i ja se u potpunosti slažem s tim.

Međutim, kao sukreatori, ljudska bića moraju snositi odgovornost za ono što Bog čini u našem životu. 

Sljedeća priča, koju u cjelini iznosim u tekstu "Ti si se rodio bogat", ilustrira ovu poantu:

Prije mnogo godina svećenik se vozio udaljenom seoskom cestom kad je ugledao prekrasnu farmu. Farma je održavana u izvrsnom stanju.

Ograde su bile dobro očuvane. Usjevi su bili blistavo zeleni. A kuća je imala čisti, svježi sloj bijele boje.

Dobro obrađeni cvjetnjaci okružili su kuću i protezali se uz obje strane dugog, širokog prilaza, koji je do nje vodio s ceste. U urednom redu s obje strane prilaza nalazile su se ravne linije visokih zelenih stabala topola koje su se pružale do plavog neba.

Travnjaci koji su okruživali kuću bili su bogate zelene boje i njegovani.

Cijela je slika u svom sjaju apsolutno oduzimala dah.

S druge strane ceste, polja su bila orana, a zemlja je bila najcrnja od svih koje je svećenik ikad vidio, i bio je zapanjen kako su brazde preorane na takav način da su se protezale u redove “kao ravne užadi za rublje“.

U daljini je svećenik mogao vidjeti farmera kako sjedi na svom traktoru. Farmer se kretao prema cesti dok je orao. 

Svećenik je automobil zaustavio uz rub ceste, izašao iz njega i krenuo prema ogradi kako bi mogao uživati u laganom povjetarcu i diviti se ljepoti farme. 

Kad je farmer stigao do mjesta gdje se svećenik naslonio na ogradu, sišao je s traktora i polako krenuo u svećenikovom smjeru.

Kad se približio, svećenik mu se nasmiješio, podigao ruku i mahnuo, govoreći: "Moj dobri čovječe, Bog vas je zasigurno blagoslovio prekrasnom farmom." 

Farmer se zaustavio, izvukao iz džepa stari rupčić s crvenim i bijelim točkicama svojim velikim i žuljevitim rukama. Obrisao je znoj sa suncem opečenog čela.

Farmer je trenutak stajao u tišini, gledajući svećenika, a onda je progovorio polaganim, ravnomjernim glasom: “Da, velečasni, u pravu ste. Bog me blagoslovio prekrasnom farmom, ali samo bih volio da ste ju mogli vidjeti neobrađenu".

Vaša budućnost može biti sve što želite

Bez obzira kako je izgledala vaša prošlost, to ne mora biti vaša budućnost. 

Koristite mentalne sposobnosti koje svi imamo. To su isti fakulteti koje su pohađali Steve Jobs, Buddha i Oprah Winfrey.

Možda ste stekli naviku da mislite da su ljudi poput ovih koje sam upravo spomenuo drugačiji od vas i mene. Ali želim da znate da je jedina razlika između vas i njih ili bilo koga drugog samo u izgledu i postignućima.

Farmer je koristio svoje mogućnosti za stvaranje savršene slike farme. Iako svi živimo u različitim fizičkim tijelima i različito koristimo svoje mentalne sposobnosti, naša osnovna struktura je ista. 

Svjestan sam da će vam mnogi znanstvenici i stručnjaci reći da je mišljenje da ste sposobni za bogatstvo, kvalitetne veze i stvaranje uspješne karijere radeći posao koji volite mnogo gluposti.

Ali nevjernici su oduvijek postojali, a oni su, po mom mišljenju, mali ljudi. Jer svi se istinski veliki vođe u potpunosti slažu s onim što sam upravo objasnio o jednakosti s velikim ljudima iz prošlosti i sadašnjosti.

Čak je i Isus pokušao reći svijetu, dok je radio svoje veliko djelo prije nekih dvije tisuće godina, da ste i vi sposobni činiti ono što je on radio. U stvari, čak je otišao i korak dalje rekavši: "Ti si sposoban za još veće stvari".

Vjerujte mu. Govorio je istinu.

Posjedujte to

Unatoč onome što je Isus rekao i onome što su drugi rekli o vašim mogućnostima, još uvijek će vam biti teško povjerovati da ste vrijedni svega što želite biti, učiniti ili imati.

Na čemu možete temeljiti svoju vrijednost?

Započnite definiranjem svoje vrijednosti. Zapitajte se:

Po čemu ste posebni ili jedinstveni?

Što radite, a nitko drugi ne radi?

Koje su vaše pozitivne osobine?

Pokušajte da vaši odgovori nemaju nikakve veze s vanjskim situacijama ili načinom na koji vas drugi gledaju.

Nastavite 

Nadam se da se oslanjate na ideju da nitko drugi ili vanjske okolnosti ne određuju vašu vrijednost.

Nastavite koristiti svoje mentalne sposobnosti kako biste stvorili prekrasnu sliku o životu koji biste voljeli voditi.

Što zapravo želite? Kakve veze želite? Koliko novca želite zaraditi?

Poput farmera koji je sirovu zemlju kojom ga je Bog blagoslovio pretvorio u prekrasnu farmu koja bi se lijepo uklopila na razglednicu, stvorio sliku života koji u svom sjaju apsolutno oduzima dah. Vrijedni ste toga. 

Stvorite sliku o sebi koja najbolje koristi darove koje Bog donosi u vaš život.

Izvor: proctorgallagherinstitute