Tajna dugog života

Annie Mae Belin, koja je 1. lipnja proslavila 102. rođendan, to je davno shvatila. “Pokušavam se baviti svojim poslom i ostavite tuđe poslove na miru. To je tajna dugog života“, rekla je stanovnica Darlingtona u Južnoj Karolini u intervjuu za lokalne novine.

Belin živi onakvim životom kakav može biti svima primjer, pogotovo sada kada društveni mediji tako lako prate živote drugih ljudi. Kada primijetite da je djevojka koju znate s fakulteta na svom profilu zamijenila sliku gdje je sa partnerom za onu gdje je sama, ne bi vas trebala odvesti u istragu jesu li prekinuli ili ne - brinite svoje brige. Jedna od glavnih blagodati brige o svom životu jest imati vremena usredotočiti se na vlastite potrebe.

Ozbiljno, razmislite koliko vremena provodite razmišljajući o tuđim životima. Tu su zabavne stvari (praćenje prekida neznanaca na mreži), a zatim ne baš zabavne stvari koje se mogu dogoditi ljudima koje volite. To ne znači da morate sve ignorirati. Belin kaže da će se baviti tuđim poslom po potrebi: "Volim razgovarati i volim ljude", rekla je. Ali ne dozvoljava da je tuđe brige previše opterećuju.

Osim što se odlučila umjereno distancirati, svoju dugovječnost Belin pripisuje vjeri u Boga. “On je moje sve. Moja stvar”, rekla je. “Samo želim i dalje voljeti Boga. I tretirati ljude onako kao što želim da se prema meni ponašaju. Jer nam je potrebno više ljubavi na svijetu." Vjera je povezana sa dugim i sretnim životom.

"Istraživanje za istraživanjem sugerira da vjera može povećati dugovječnost", kaže dr. John Day, autor knjige The Longevity Plan. To bi dijelom moglo biti zato što vjera u Boga čini važnim druženje i sudjelovanje u zajednici. Istraživanje iz 2017. objavljeno u časopisu Personal Relationships pokazala je da ljudi koji daju prednost prijateljstvu i obitelji imaju tendenciju osjećati veću sreću, zadovoljstvo i biti zdraviji od onih koji to ne čine. 

Vrijedi spomenuti da Belin odlazi na frizuru svaka dva tjedna. Možda vam se čini smiješnim da sa 102 godine toliko vodi brigu o frizuri, ali ako vam dobar izgled pomaže da se osjećate dobro, to je pohvalan oblik brige o sebi. Na mnogo načina, Belin je pravi primjer onoga što znači živjeti svoj najbolji život.

Izvor: wellandgood