Najukusnije povrće s roštilja

Sezona vikend-izleta, roštiljanja u vrtu i druženja na otvorenome uz fine zalogaje napokon je počela, a kako se ni ovoga proljeća ne preporučuju okupljanja u zatvorenim prostorima, velika je vjerojatnost da će priprema hrane na roštilju biti jedna, ako ne i jedina opcija za proslave rođendana, veća obiteljska okupljanja i prijateljska druženja.

Iako će se većina odlučiti na roštiljanje mesa ili eventualno ribe, bilo bi šteta već užarenu rešetku ne iskoristiti i za pripremu sezonskog povrća jer kasno su proljeće i ljeto vrijeme kada nam priroda nudi obilje raznolikog povrća, i to baš one vrste koje su najbolje za pripremu na roštilju.

U ovoj kolumni s vama dijelim provjerene metode pripreme te trikove i savjete kako ove sezone jesti najukusnije povrće s roštilja koje će i ljubitelji mesa s guštom pojesti!

Odabir povrća

Lista povrća odličnog za pripremu na žaru je podugačka! Najuobičajeniji odabir su paprike, tikvice, patlidžani i gljive, no jednako su ukusni i hranjivi uzgojeni klipovi kukuruza, uzgojene šparoge, luk i čvrste rajčice, a ne treba zanemariti ni nešto neuobičajenije povrće za grilanje koje može ispasti fantastično: mlada cikla i mrkva, mladi luk, ljetne bundeve, srce mlade artičoke, mladi krumpir, srce korijena koromača, brokula, cvjetača, mlade mahune i korabica.

Trikovi za pripremu

Budući da je vrelina žara jaka, može se dogoditi da početnicima povrće na žaru ispadne prepečeno, suho ili prepečeno izvana, a sirovo unutra. Kako bi se to izbjeglo, postoji nekoliko metoda zaštite povrća od isušivanja i kojima možemo osigurati brzu pripremu tvrđeg povrća, bez straha da će ostati sirovo.

1. Način rezanja povrća vrlo je važan! Želimo da čim veća površina svakog komada bude u doticaju s vrelom rešetkom, stoga je bitno sve povrće rezati na duge šnite. Manji, deblji komadi neće se stići ispeći, a ovisno o vrsti rešetke koja se koristi, sitniji komadi mogu pasti kroz rešetku i završiti u pepelu. Povrće nježnijeg mesa, poput tikvica i patlidžana, bolje je rezati na nešto deblje šnite jer prilikom pečenja gube puno vode pa se vrlo tanko rezane šnite mogu raspasti tijekom pečenja i prebacivanja na tanjur.

2. Mariniranjem narezanog povrća izbjeći ćemo njegovo isušivanje tijekom pečenja. Dodavanjem soli ili soja sosa u marinadu potencirat ćemo okus svakog povrća, a dodavanjem limunova soka dobit ćemo svježinu okusa. U svakoj marinadi obavezan sastojak je i neka vrsta ulja (najbolja su ona koja podnose visoke temperature poput suncokretova ulja za pečenje i kokosova ulja) jer upravo je masnoća ono što pospješuje jednoliko pečenje i ubrzava proces omekšavanja tijekom pripreme na žaru. Suhi začini poput papra, origana, mažurana i sl. također su odličan dodatak marinadi, kao i protisnuti češnjevi češnjaka. U zdjelici mutilicom promiješajte sve sastojke za marinadu, u veliku zdjelu stavite narezano povrće koje ćete pripremati na roštilju, pa ga prelijte marinadom i dobro promiješajte da bi svaki komad bio umočen.

3. Krumpir i artičoke nužno je prethodno kratko skuhati jer na žaru neće stići dovoljno omekšati. Šparoge, mahune, ciklu, mrkvu, cvjetaču, koromač, bundevu i korabicu preporučljivo je preliti marinadom i ostaviti da odstoje od 30 minuta do dva sata prije roštiljanja. Na taj će način vanjska opna omekšati i priprema će biti brža, a okus puniji.

4. Još jedan izvrstan način pripreme povrća na roštilju, pogotovo za djecu, nizanje je raznih vrsta povrća na štapić za ražnjiće! Povrće za ražnjiće režite na manje i deblje komade da se ne bi raspalo pri stavljanju na štapić i svakako ga prije toga prelijte marinadom ili marinirajte neko vrijeme. Najbolje je raditi ražnjiće od povrća slične tvrdoće da bi bili gotovi u isto vrijeme (npr. gljive, tikvice, patlidžani i rajčice su mekši od luka, paprike i bundeve)

5. Klipovi mladog kukuruza pečeni na roštilju prava su poslastica! Mogu se koristiti i tvrđi klipovi, no njih je preporučljivo kuhati 5 –10 minuta prije pripreme na žaru. Ako kukuruz pripremate u ljusci, treba ljusku rastvoriti i maknuti svilu, ponovo zatvoriti ljusku i cijele klipove 30 minuta namakati u hladnoj vodi. Ovo će spriječiti zagaranje ljuske i osigurati sočnost zrna. Kukuruz pečen bez ljuske ima intenzivniju dimljenu aromu, no bit će i nešto suši.

6. Ako vam ostane viška povrća s roštilja, ono može stajati nekoliko dana u hladnjaku i obogatiti vaš ručak ili večeru tijekom radnog tjedna! Narežite ga na manje komade i pomiješajte s već kuhanom rižom, kvinojom ili kuhanom tjesteninom. Odličan je dodatak i brzinskim varivima. Također, grilani patlidžani i tikvice izmiksani u pastu odličan su namaz za sendviče koje možete ponijeti na posao.

U svakom slučaju, sjetite se iskoristiti priliku i na roštilju ispeći nekoliko tura povrća jer njime ćete ne samo nutritivno i okusno obogatiti ručak taj dan nego ćete od njega moći na brzinu pripremiti i obroke u danima koji slijede! Dobar tek!