Kako nanjušiti dobro raspoloženje

Ima nešto u optimizmu, bezuvjetnom vjerovanju, entuzijazmu i radoznalosti pasa od čega se osjeća živim, kaže Simon Reeve, TV lice poznato iz brojnih putopisnih dokumentarnih serija. Čak i njihova sklonost da njuškaju svuda unaokolo, pristup "najprije nosom", kaže, obogatila mu je život.

"Toliko sam svjestan toga kako njuškaju zrak i upijaju mirise i osjete oko sebe da sam počeo činiti isto", kaže. I dodaje da je otkrio kako ima radosti u mirisu kebaba na ulici jednako kao i u povjetarcu što nosi miris borova u prirodi. Iako je zbog posla proputovao mnoge krajeve diljem svijeta, upravo je zahvaljujući svojim psima, Obiju i Layli, postao blizak prirodi kao nikada do tada, uživajući u njihovoj radosti i bliskoj povezanosti s prirodom.

"Oni su bili ključni za moje mentalno zdravlje, osobito tijekom ludih proteklih 18 mjeseci", kaže. Svakodnevnim šetnjama održavao je tjelesnu formu, ali i rutinu koja je davala strukturu njegovim danima u pandemijskim vremenima zatvaranja i poluzatvaranja koja su se činila beskonačnima.

"Vrlo je teško biti depresivan ili čak neraspoložen kad gledaš u oči sretnog pasa. I vrlo je teško biti mrzovoljan kad si u blizini takvog uzbuđenja i pozitivnosti, bezuvjetnog vjerovanja i odanosti."

Jedna od najboljih stvari u životu

Simon Reeve
Prodimedia Simon Reeve

Odluku da svoj život dijeli sa psima Reeve smatra jednom od najboljih stvari koje je učinio u životu pa razmišlja i o trećem psu. "Oni nisu samo ljubimci nego i sastavni i temeljni dio naših mini klanova", kaže.

Prisjećajući se mračnih razdoblja svoje rane mladosti, kad je upao u spiralu osjećaja beznadnosti, bespomoćnosti, izgubljenosti, kada ga ništa nije moglo pokrenuti pa tjednima jedva da bi se izvukao iz kreveta, uviđa koliko bi stvari tada bile drukčije da je imao psa. "Mislim da bi mi to donijelo golemu dobrobit i korist."

S time bi se vjerojatno suglasili i ostali vlasnici pasa jer u anketi koju je lani proveo The Kennel Club, 91 posto ispitanih kazalo je da psi imaju pozitivan utjecaj na njihovo mentalno zdravlje i dobrobit.

Koliko je pozitivan utjecaj pasa, osim očaranih vlasnika, potvrđuje i znanost: japanska studija koju je objavio časopis Science ustanovila je da se gledanjem u oči psa aktivira lučenje oksitocina, hormona povezivanja. Porast razine oksitocina izmjeren je i kod pasa, 130 posto, a kod njihovih vlasnika njegova je razina porasla čak 300 posto.