Prekid veze, doživljavanje neuspjeha, razne pogreške, žaljenje za propuštenom prilikom, traumatična iskustva...Sve su to bolni i manje sretni trenutci iz prošlosti. Uvijek je teško nastaviti dalje nakon takvih trenutaka – nekima to ide bolje i uspiju se brzo oporaviti, dok je drugima to znatno teže izvesti. I to je u redu. Svi smo različiti i zbog toga drugačije reagiramo na traumatične događaje, bez obzira kakvi oni bili. Ovdje donosimo nekoliko savjeta kako se nositi s prošlošću i lakše se pomiriti s njom.

Osvijestite vaše probleme 
Prvi korak prema otpuštanju prošlosti jest priznanje samome sebi da vas muče stvari iz prošlosti koje ne možete pustiti. U tim trenutcima važno je da se osjećate spremnima i dovoljno sigurnima da osvijestite vaše osjećaje i obvežete se samom sebi da ćete poraditi na tome. Taj proces može varirati od osobe do osobe, ali već samo donošenje takve odluke može imati dovoljno snažan i ohrabrujući utjecaj.

Dopustite osjećajima da izađu iz vas
Sjećanja i traume iz prošlosti mogu u vama razviti snažne i komplicirane osjećaje. Veoma je važno da dopustite samome sebi da ti osjećaji jednostavno izađu iz vas, bez pokušaja kontrole i potiskivanja osjećaja. Ako imate potrebu plakati, isplačite se. Ispišite vaše osjećaje na stranice dnevnika ili se povjerite bliskoj osobi od povjerenja. Bitno je samo da to učinite u vama sigurnom okruženju. Sve će vam to pomoći da procesuirate i bolje razumijete ono što vam se dogodilo.

Ova tehnika i vježbe disanja mogu pomoći u napadaju panike

Oslobodite se ljutnje i ogorčenosti
Osjećaji bijesa, ogorčenosti i ljutnje učestali su kod nerazriješenih stvari iz prošlosti. Ljutnja se također može pojaviti nakon traumatičnih događaja i biti jedna od simptoma PTSP-a. Kod takvih emocija veoma je važno pronaći siguran način izražavanja – u kojima nećemo ozlijediti sebe niti druge. U takvim situacijama možete pronaći neke kreativne načine da izrazite ljutnju i bijes – kroz glazbu, ples, crtanje itd. Također, bavljenje sportom isto može biti od pomoći.

Odustanite od pokušaja kontrole
Najprije trebate identificirati i objasniti samome sebi zašto imate potrebu držati sve pod kontrolom. Upitajte se, što bi se dogodilo da sve pustite? Čega se bojite? Upravo prepoznavanjem tih osjećaja ili događaja koji pokreću vašu potrebu za kontrolom pomoći će vam da razmišljate o načinima kako možete na zdraviji način se nositi s njima. Radite postupno, malim koracima. Od prepuštanja manjih zadataka prema većima. Pokušajte donositi odluke temeljene na ljubavi i pozitivnim motivima, a ne samo na strahu. S vremenom nam to može pomoći da sami sebi dokažemo da ne trebamo kontrolirati stvari kako bismo bili sretni ili rješavali probleme.

Vježbajte prisutnost
Važno je da budemo prisutni i usredotočimo se na ono što se sada događa oko nas. To možete uz pomoć primjećivanja malih stvari, onih koje vas usrećuju - ukusnog zalogaja kolača ili toplih zraka sunca na vašem licu. Provodite vrijeme u prirodi, uključite se u kreativne hobije poput crtanja ili sviranja, meditirajte.

Budite nježni prema sebi
Važno je da se prema sebi odnosite sa suosjećajnošću, ljubavlju i opraštanjem. To možemo prakticirati mijenjajući naš govor i misli. Svaki put kada počnete kritizirati samoga sebe ili počinjete misliti negativno o samome sebi, pokušajte ih zamijeniti nekim ljubaznim riječima ili pozitivnim mislima. Vođenje dnevnika, rad s afirmacijama ili mantrama može biti dobar način za vježbanje ove prakse.

Budite spremni oprostiti
Oprost je veoma važan dio procesa otpuštanja. Međutim, nije lako oprostiti nekome. Tu je potrebno mnogo razmišljanja i procesuiranja emocionalne boli te onoga što ju je uzrokovalo. Oprost znači prihvaćanje. Prihvaćanje onoga što vam se dogodilo, da su vas povrijedili. Kad istinski oprostite nekome, tek tada možete pustiti prošlost.

Kako u 15 koraka oprostiti nekome tko vas je povrijedio

Izvor: foreverconscious.com