Peti energetski centar ili grlena čakra
Hranu u tijelo unosimo kroz usta. Energetski gledano, to je područje petog energetskog centra, centra izbora. A središte izbora je i središte posljedica i upravo se u njemu događaju velika emocionalna i mentalna previranja jer izbor dotiče svaki segment našeg života. To je ujedno centar naših strahova. Bojimo se da nemamo mogućnost izbora kako osoba s kojima smo u interakciji, situacija i životnih mogućnosti, tako i vlastitog odnosa prema životnoj realnosti, novcu, moći, pa i prema hrani. Osnovne snage ovog centra odnose se na sposobnost odlučivanja i samospoznaju.
Peti energetski centar ili čakra smješten je između glave i srca. Između uma i srca. Svaki naš odabir, misao, osjećaj ima utjecaj na osobni, biološki, društveni i globalni aspekt. Naša prisutnost postoji svugdje gdje su prisutne naše misli. Ali to ujedno podrazumijeva i odgovornost. Kada govorimo o hrani, njenu odabiru i konzumaciji, potrebno je pogledati šire i uzeti u obzir spektar segmenata s kojim nas upravo ona povezuje.
Hrana nas povezuje s...
• pet osjetila: vidom, njuhom, dodirom, okusom i sluhom te sposobnošću potpunog doživljaja izgleda, arome, strukture, okusa pa čak i zvuka dok jedemo.
• tijelom: kroz radnje kao što su otvaranje usta, žvakanje, gutanje, rezanje hrane, podizanje vilice.
• mudrosti tijela: osjećaje gladi, sitosti, žeđi, umora… te povjerenje u tijelo da probavlja hranu i apsorbira nutrijente bez našeg svjesnog djelovanja.
• umom: kroz našu svjesnost, misli, sjećanja, stavove, odlučivanje, usporedbe, uvjerenja…
• osjećajima: u rasponu od doživljaja ugode i veselja do razočaranja, žaljenja, kajanja, čak i straha.
• prošlosti: kroz tradiciju, omiljenu hranu vezanu uz mjesta na kojima živimo, živjeli smo ili ih posjetili, zaboravljena ili živa sjećanja na obroke kroz čitav život.
• budućnosti: kroz neposredne posljedice naših izbora i dugotrajne učinke na zdravlje.
• drugima: kroz konverzaciju i dijeljenje iskustava za stolom.
• uzgajivačima i kuharima: onima koji su uložili svoje vrijeme, energiju i umijeće da bi hrana došla do nas: to su oni koji su sadili, kopali, orali, plijevili, zalijevali, brali, skupljali, pakirali, transportirali i prodali ljudima koji nabavljaju, odabiru, pripremaju i poslužuju nam hranu.
• lokalnom i svjetskom ekonomijom: kroz koje se odvija nabava i prodaja sirovina, ambalažni materijal, oprema za proizvodnju, transport i marketing. Razmislite o tome… novac koji dajemo za hranu stavlja hranu na tanjur i obiteljima koje su daleko od nas.
• prirodom: kroz tlo, sunce, vodu, zrak i vremenske prilike. Ovi prirodni elementi transformirani su u naš zalogaj i potom u energiju koju koristimo kako bismo dali svoj jedinstven doprinos svijetu.
Kad se hrana nađe na tanjuru ispred vas, za vježbu zastanite minutu-dvije, umirite um, duboko udahnite i izdahnite nekoliko puta i načinite mentalne bilješke po navedenim točkama. Kako vam se sada čini važnost odabira hrane koju jedete?
Prakticirajte ovu vježbu što je češće moguće.