Japanci se često smatraju kraljevima dugovječnosti, a neke od njihovih životnih filozofija koje čuvaju mentalno i fizičko zdravlje, kao i mir, možemo i mi usvojiti. Koncept poznat po nazivu 'shikata ga nai' (doslovno se prevodi kao 'ne možete sve u životu kontrolirati') sjajan je za otpuštanje negativnosti. 

'Shikata ga nai' zaista znači otpuštanje. To znači prihvatiti ono što ne možete promijeniti i dati sve od sebe da vam to otkotrlja s leđa. To vas ohrabruje da se odmaknete od drame i podsjetite: "Ovo neće biti važno za pet godina ili pet mjeseci (ili u nekim slučajevima čak pet tjedana), tako da neću toj situaciji dati pažnju više od pet minuta." I onda se oslobodite tog tereta. 

Ipak, lakše je reći nego učiniti. Kada ste u situaciji koja je van vaše kontrole - možda posao koji niste dobili, sastanak koji nije prošao dobro, ili otkazani let - nemojte sebe mučiti, pitati se što nije u redu, kriviti se ili pokušavati popraviti nešto. Kad se nečemu ne može pomoći, to je znak da zaista nije suđeno.

Kada pustite nešto što nije namijenjeno vama, osjetit ćete olakšanje i mir. Kad ste usred teške situacije, možete se osjećati kao da ste usred šume, a sve što vidite je drveće. Ali odlaskom, izvlačite se iz situacije i stavljate se u novo okruženje. Ponekad vidite vrijednost dane situacije tako što se samo odmaknete, a ponekad je potrebno više vremena da biste stekli novu perspektivu.

Otkrivamo vam na kojih 7 načina možete vježbati 'shikata ga nai':

  1. Dišite duboko - Duboko disanje pomaže vam da se osjećate uzemljeno i vraća vas u sadašnji trenutak. Dok duboko dišete, skenirajte svoje tijelo i pokušajte primijeti gdje osjećate napetost. Stišćete li vilicu ili namrštite obrve? Prepoznajte svoje napete točke.
  2. Odbacite usporedbe - Uspoređivanje vlastitog života s drugima je uvijek samoporažavajuća praksa. Jedina osoba s kojom biste se trebali usporediti ste vi sami. Ako se nađete u igri uspoređivanja, skrenite pogled s vijesti ili društvenih mreža i više se uključite u stvarni život. Odvojite malo vremena za sebe. Zabilježite sve stvari koje volite i stvari koje radite dobro. Dajte sebi taj spokoj.
  3. Čuvajte svoj vrt - Stupite u kontakt sa svojim mjestom u svijetu prirode i brinite o sebi kao o sadnici. Jedite zdravu hranu, pijte dovoljno vode, sunčajte se. Postanite sebi prioritet.
  4. Promijenite perspektivu - Promjena pejzaža i prostora može učiniti čuda da se izvučete iz nepopravljive situacije i sagledate je iz nove perspektive. To ne mora uključivati samo putovanje ili godišnji odmor. Možete dobiti novu perspektivu tako što ćete prošetati do dijela grada u koji inače ne idete, voziti se drugom rutom na posao, posjetiti nekoga koga niste vidjeli neko vrijeme...
  5.  Planinarite ili prakticirajte šumsku kupku - U Japanu je praksa laganog hodanja kroz šumu, dok uzimate vrijeme za razmišljanje, poznata kao "šumska kupka". Udisanje svježeg zraka i mogućnost dodirivanja i gledanja nečega izvan vaše situacije pomoći će vam da otvorite mnogo unutarnjih kanala koji su vam možda bili zatvoreni. 
  6. Družite se s ljudima koji vas podržavaju - Svima su potrebni prijatelji koji će saslušati i podržati bez osuđivanja. Procijenite uz koga se osjećate dobro i tražite podršku od tih ljudi kada se nađete u situaciji iz koje ne vidite izlaz.
  7. Kontinuitet - Zapamtite, shikata ga nai nije laka praksa i to je nešto na čemu ćete morati raditi kontinuirano. Ali ako ovu filozofiju života primijenite u izazovnoj situaciji, svakako može donijeti olakšanje.