Japanski mačevalac Miyamoto Musashi u svom djelu 'Knjiga pet prstenova' piše kako ritam postoji posvuda. Ritam svakog puta sadrži vlastite razlike. Postoji ritam služenja i ritam neuspjeha, ritam ispunjenja i neispunjavanje dužnosti. Ne treba zaboraviti ritam umjetnosti i zanata. Postoji i ritam u nevidljivom (praznini). Postoji ritam obogaćivanja i ritam propasti. Treba razumjeti i razlikovati ritam cvjetanja i ritam propadanja.

Dakle, ako želimo uspjeli u bilo kojem poslu, moramo uhvatiti njegov ritam i slijediti ga. Ali je li to dovoljno? Japanski mudraci ne vjeruju u to.

Miyamoto Musashi vjeruje da je 'pronaći pravi ritam i slijediti ga' samo pola bitke. Također je izuzetno važno 'izolirati ritam koji mu proturječi'. Ako ne napustite kontradiktorni ritam, nikada nećete postati savršeni na putu. Čak i ako ste ušli u pravi ritam, bez drugog pravila posao vam neće ići. Kontradiktorni ritam je poput 'mušice': neće vam dopustiti da napredujete na svom putu.

I doista, kako to često biva, kada nam se učini da smo pronašli svoj ritam, osjetili ritam svog rada, pustili se u tok, nešto nas ipak usporava: ne da nam ići naprijed putem kojim želimo. Tada je važno potražiti kontradiktorni ritam, savjetuje japanski mudrac. Potražite one stvari koje vam kradu vrijeme, uništavaju vašu energiju i lišavaju vas unutarnjih resursa.

Izvor: Sensa.mondo.rs