To što su stari i bolesni ne znači da ne žele živjeti
Stav da život starih i bolesnih ljubimaca zbog njihova stanja nije manje vrijedan te da ona ne znače da životinja više ne želi živjeti podržava i zakon prema kojem za eutanaziju moraju postojati indicije. Ona se ne bi smjela izvršiti samo zato što je životinja stara i bolesna i zato što je vlasniku tako lakše. Takvi ljubimci zahtijevaju veći angažman, više brige i pažnje, ali iz ljubavi i odgovornosti morali bismo biti uz njih sve dok imaju i najmanju volju za hranom, šetnjom, maženjem i druženjem. Život treba podržavati do kraja. 

Veterinari katkad olako sugeriraju eutanaziju kao najlakše rješenje, pa se među vlasnicima stvorilo nepovjerenje i često ne znaju što odlučiti.

”Iznimno rijetko predlažem eutanaziju, to mora biti odluka vlasnika”, kaže dr. Lea Kreszinger iz zagrebačke ambulante Fiziovet. ”Vlasnik bi trebao odgovorno porazgovarati sa sobom i odlučiti što će učiniti s ljubimcem koji ga je volio i bio mu prijatelj cijeli život. Najgore što mu se može dogoditi jest da nakon eutanazije dođe kući i shvati da to zapravo nije htio učiniti. Veterinar katkad mora biti i dobar psiholog. Eutanaziju predlažem samo u slučaju kad je životinja zaista u agoniji, a vlasnici nisu razumni. Jedan je pas, primjerice, ležao i mučio se danima, a njegovi vlasnici nisu htjeli ni čuti za to da ga uspavaju. Činili su sve, hranili su ga na silu i kad je došao k nama u ustima je imao nesažvakanu hranu staru nekoliko dana.”

Što uopće misliti o eutanaziji?
”Smatram da je eutanazija opravdana, u nekim je zemljama legalna i kod ljudi. Indijanci su bili bliski prirodi i znali su da se i čovjek i životinja kad im dođe vrijeme izdvoje iz plemena i povuku da umru u miru. Naš ljubimac ne može otići s kauča i u tom krajnjem slučaju eutanazija je humana", kaže dr. Kreszinger.

Vlasnici koji se ne mogu odlučiti na taj korak i žele ljubimca ispratiti do kraja mogu mu pomoći na druge načine. Jedan od njih je energetska podrška. Ingrid Perman, riječka aromamaserka, energetska terapeutkinja i theta praktičarka kaže da energetski rad životinje primaju i bolje od ljudi jer kod njih nema racionalizacije i nametnutih uvjerenja. Osim što se životinja može energetski liječiti, i u slučaju kad joj više nema pomoći, energetskom podrškom možete joj olakšati prijelaz.

Mačak Dido
”Prošle zime uzela sam s ulice bolesnog mačka po imenu Dido. Hranila sam ga i mazila i prije, nekoliko puta je bio bolestan i to smo to zajedno uspješno rješavali na ulici, ja njemu energetski tretman, on meni zahvalno MIJAU! Prošle zime uvidjela sam da je Didu potrebna veća skrb, bolest je uznapredovala i veterinar mi je preporučio da ga uspavam”, priča Ingrid. ”Nisam to mogla, pet dana energetski sam ga podupirala, tri zadnja dana nije ni pio ni jeo, zadnji dan me je čekao da se vratim s posla i na rukama mi je izdahnuo. Možda ova priča djeluje nehumano i da sam mu trebala skratiti muke, no Dido je već bio u nekom deliriju prijelaza i njegovo tijelo nije osjećalo bol. Da sam mu dala injekciju, oslobodila i uskratila bih sebe, a njemu oduzela prirodan prijelaz", smatra Ingrid Perman.

Kakav god vaš stav prema eutanaziji bio, naša je preporuka jedno - odlučite i preuzmite odgovornost, ali i u jednom i drugom slučaju potražite mišljenje i pomoć stručnjaka kojima vjerujete.