Predodređenost, sudbina, u nekima su utkani kroz ime koje nose kroz život. Nyad, vodena nimfa. Po grčkoj mitologiji Najade su bile nimfe slatkih voda, koje su ljudima pomagale svojim djelovanjem, opskrbljujući vodom polja, a neke su imale i vidarske vještine. Njihovo vodeno tijelo nije se smjelo osušiti jer bi tada preminule. Diana Nyad, žena imena nimfske vrste i staroitalske boginje svijetla, spoj je upravo dviju mitoloških bića ne samo u stvarnosti, već u suvremenom svijetu.

Odlučna, tvrdoglava, uporna, jasnog cilja i sustava vrijednosti Nyad je prva žena, ali i generalno osoba koja je uspjela preplivati više od 170 kilometara od Kube do Floride. Trebala su joj 5 pokušaja, 53 sata, fokus i želja za ostvarenjem sna. U dobi od 64 godine!

Danas, deset godina od njenog iznimnog pothvata, izašao je film inspiriran njenom nevjerojatnom životnom pričom, a u kojemu maratonsku plivačicu utjelovljuje glumica sa čak četiri nominacije za nagradu Oscar, Annette Bening. U ulozi njene najbolje prijateljice i trenerice Bonnie, nalazi se uvijek sjajna Jodie Foster, a posebnu potporu kao voditelj plivačke rute, svojim talentom nudi britanski glumac Rhys Ifans.

diana nyad film netflix.jpg
Profimedia 

Dok ova nevjerojatna priča o ženi koja je prvi puta pokušala prijeći ovu rutu fascinira i inspirira televizijsku publiku diljem svijeta, mi vam donosimo nekoliko citata nepokolebljive morske ratnice, koja je naučila kako je najbitnije pobijediti svoje limitacije i nikada ne odustati. Baš kao i nimfe, čini se kako Nyad, ne može živjeti bez vode i kretanja kroz njezine izazovne dionice. A sve, kako bi svojim djelovanjem oplemenila i ohrabrila i nas, ostale ženske smrtnice koje traže način za postizanje željenog.

“Puno sam puta podbacila i posrnula, ali mogu se osvrnuti unatrag bez žaljenja jer ,nikada nisam bila opterećena paralizom straha i nedjelovanja.”

“Čini mi se kako nisu genetski darovi za toleriranje stresa ili odupiranje boli ono što pojedince vodi kroz nevjerojatne podvige izdržljivosti. Kada govorimo o najhrabrijim ekspedicijama na Zemlji, čini se kako se uspjeh uvijek svodi na četiri faktora:
Prvi: Fizička priprema. Trening. Vi ste uistinu jedina stvar nad kojom imate potpunu kontrolu. Nema kamena koji ostaje neprevrnut.
Drugi: Znati sve što je moguće o elementima, preprekama. Znanje je moć.
Treći: Okružite se briljantnim i časnim ljudima.
Četvrti: Nepokolebljiva vjera. Budite prkosni. Odbijte prihvatiti ograničenja i prosječnost. Neću dopustiti da mi itko kaže kako ne smijem dotaknuti zvijezde jer bih jednostavno mogla i doći do njih. I sigurno nikada neću stići tamo ako ne nastavim pokušavati.”

„Iskoristite svaku minutu, jednu po jednu. Ne dajte se prevariti savršenim morem… Prihvatite i uzdignite se svim okolnostima koje se pojave. Budite u punoj snazi, najbolji u sebi. Pozovite svoju hrabrost, svoju istinsku odlučnost. Kad tijelo izblijedi, ne dopustite negativni rubovima očaja uvuku da se uvuku. Dopuštanje mrljama negativnosti dovodi do sindroma Pandorine kutije. Ne možete zaustaviti sumnje nakon što pristanete na njihovo prodor u vaš umoran, oslabljen mozak. Morate odrediti svoju volju. Postavite to sada. Ništa ne prodire, ništa ne sakati.”

"Taj osjećaj potištenosti, odustajanje, bio je puno gori od trpljenja do kraja jer te ta odluka da prestaneš proganja i uvlači se u tvoj pogled na sve ostalo, baš kao što te neodustajanje podržava za sve ostalo."