Carl Gustav Jung bio je švicarski psihijatar i psihoanalitičar koji se smatra jednom od najutjecajnijih osoba u povijesti psihologije. Mnogi psiholozi savjetuju što trebate učiniti kako biste promijenili svoj život, a Jung je snažno vjerovao u moć pojedinca za oblikovanje vlastite sudbine. Vjerovao je kako smo svi rođeni s jedinstvenim potencijalom i da je naša dužnost taj potencijal ostvariti. Jedan od Jungovih najpoznatijih koncepata je proces individuacije. Proces individuacije je zapravo proces postajanja cjelovite osobe.

Jung je vjerovao kako je proces individuacije cjeloživotno putovanje. Rekao je da smo svi na putu postati ono što stvarno jesmo. No, također je rekao da možemo donositi odluke koje ili olakšavaju ili ometaju naš napredak na tom putu.

Evo 5 jednostavnih savjeta koji će nam pomoći u oblikovanju vlastite sudbine i objasniti kako naši izbori određuju našu budućnost:

1. Budite svjesni svojih izbora i živite svjesnim životom

Prvi korak u oblikovanju vaše sudbine je biti svjestan svojih izbora. Što biramo raditi sa svojim životom? Na što se odlučujemo usredotočiti?

2. Svjesno birajte

Kada birate, pobrinite se to učiniti svjesno. Nemojte se samo prepustiti toku poput stihije. Razmislite što želite i zašto to želite.

3. Budite spremni riskirati

Ako želite sami krojiti svoju sudbinu, morate biti spremni riskirati. Bit će trenutaka kada ćete morati izaći iz svoje zone komfora i isprobati nove stvari.

4. Ne bojte se neuspjeha

Svakome se dogodi pokoji neuspjeh u nekom trenutku života. Bitno je kako se nosite s neuspjehom. Ne dopustite da vas to obeshrabri. Učite na svojim greškama i krenite dalje, upravo to trebate učiniti kada pogriješite u životu.

5. Vjerujte u sebe

Najvažnije je vjerovati u sebe i onda ćete pronaći način za ostvarenje ciljeva. Ako vjerujete kako možete postići svoje ciljeve, veća je vjerojatnost da ćete u tome i uspjeti.

Jungova priča nam pokazuje kako svi mi imamo moć oblikovati vlastitu sudbinu. Ako smo spremni donositi svjesne odluke i riskirati, možemo postići sve što zamislimo.

Izvor: Sensa.mondo.rs