Čini se previše jednostavnim da bi bilo i djelotvorno u ostvarenju želja, no učinkovitost te tehnike leži u činjenici da naša podsvijest lakše komunicira sa simbolima i slikama nego s riječima. Taj jednostavni, ali moćni alat pomaže nam da budemo fokusirani na stvari koje su nam važne, tj. da „vidimo“ svoj život onakvim kakav bi bio kada bismo imali ili ostvarili ono što želimo. Te nas slike ujedno mogu podržavati svojom pozitivnošću. Naime, umjesto razočaranja zbog neispunjenih želja, vision board u nama stvara veselje i poticaj, a to je prvi korak prema ostvarenju  želja. Ne kaže se uzalud da mašta može svašta!

Povezivanjem slika i afirmacija nastaje moćna molitva

Ploču za vizualizaciju smatram najučinkovitijim alatom za materijalizaciju želja. Vision board je popularizirao film Tajna, a najvjerojatnije je nastao inspiriran slikarskom tehnikom kolaža, koju su prvi počeli primjenjivati veliki kreativci i umjetnici Pablo Picasso i Georges Braque.

Kreativnost znači stvaranje, a povezivanjem vizualizacije i afirmacija – popularnih tehnika materijalizacije želja - dobivamo još učinkovitiji alat za stvaranje, upravo ploču za vizualizaciju. Kroz vizualni kolaž možete lako prikazati život kakvom težite, čak i ako u danom trenutku niste posve sigurni kakvom. Iako vizualizaciju možete primjenjivati i putem mašte, prednost dajem opipljivim slikama na panou. Najčešće je riječ o kaširanom posteru (ljepenka u više slojeva papira, koja stoga ima čvrstoću, pa može stajati u prostoru naslonjena na zid ili stalak). Na pano možete lijepiti fotografije, ilustracije ili slike iz časopisa. To trebaju biti fotografije koje vas inspiriraju i prikazuju atmosferu, ideje ili motive koji u vama izazivaju pozitivne osjećaje.

Ne prosuđujte koja je želja dobra

Lis­tajući magazine, a da pritom ne tražite nešto specifično, reagirajte spontano na ono što u vama izaziva dobar osjećaj, a nakon toga iz hrpe izrezanih fotografija izaberite one koje su vam najinspirativnije pa ih zalijepite na pano. To mogu biti slike na kojima je prikazano ono što biste željeli postati, na kojima se vide mjesta u kojima želite živjeti ili prikazuju ono što želite imati ili raditi. Dajte mašti na volju i nemojte se sputavati. U središte ploče možete staviti vlastitu sliku ili, još bolje, zalijepiti svoj lik na svaki izrezani motiv koji predstavlja situaciju u kojoj se zamišljate. Dakle, ako je vaš cilj povećanje dohotka, odaberite slike života koje su sukladne višem dohotku.

Postavljajte pitanja koja vam mogu pomoći u dizajniranju odgovarajuće vizije na ploči, primjerice, upitajte se što biste (u)činili drukčije ako prihvatite svoj cilj, gdje bis­te živjeli (mjesto, zemlja ili čak četvrt ili ulica), kamo biste putovali, kako biste izgledali, što biste rado posjedovali, što biste radili, s kime biste bili okruženi... Pritom pažljivo osluškujte osjećate li otpor prema tim novim idejama, ili možda čak i strah. Prepoznate li ih, ne dopustite da prevladaju, a osobito ne dopustite glasu u sebi da prosuđuje koja je vaša želja dobra, a koja loša.

vikend
Filip Čargonja vikend
vision board 1
Kristina Lenard vision board 1

Svako jutro 21 dan

Redovito gledajte svoju ploču za vizualizaciju, i to odmah nakon buđenja, dok ste još sneni, ali i tijekom dana, te osobito prije spavanja, i obratite pozornost na ono što se već pomalo ostvaruje. Tako usmjeravate fokus na željeno i podržavate aktivnosti kojima želje ostvarujete. Pritom je važan osjećaj koji imate prilikom gledanja ploče. Često nam, naime, odsutnost onoga što želimo stvara bolne ili negativne osjećaje. Upravo ti negativni osjećaji neispunjenosti i zakinutosti, prema mom iskustvu, sprečavaju nas u tome da željeno i ostvarimo.

Odagnajte stoga svaku sumnju, preispitajte svaki negativni osjećaj kojim na neki način „minirate“ svoje ciljeve. Budite uporni i disciplinirani, i to barem 21 dan (3 tjedna) ili, još bolje, 6 do 8 tjedana. To je vrijeme potrebno da prestanete pružati otpor i steknete novu naviku. Nakon toga spremite ploču. Smotajte je i stavite u neki prostor koji vam nije izložen pogledu. Potpuno zaboravite na nju sve dok ne primijetite da se vaš život počeo ostvarivati u skladu s vizijom. Katkad će vam za to trebati neko vrijeme. No, što je to prema vječnosti?

A što je s odnosima?

Sjajno, reći ćete. Gdje li je meni kraj!? Ta mogu stvoriti što god poželim u svom životu! Ipak, ima jedan problem koji je glavna prepreka u ostvarivanju naših namjera, a to je ovladavanje mislima. Postići sklad želja, misli i emocija nije uvijek tako jednostavno. Lako je materijalizirati stol, svjetiljku, pa i stan. Ali što je s odnosima?

Taj je zadatak meni, primjerice, najteži upravo u posljednjih nekoliko godina, otkako je moja vještina upravljanja sobom i vlastitim emocijama narasla. Svatko ima neko područje u kojem su izazovi osobito snažni. Meni je to part­nerstvo u ljubavi. Ostaje mi da ovladam i tim područjem. I javim vam rezultate.