Da se pitalo talijanskog filmskog producenta Dina de Laurentiisa, Meryl Streep danas vjerojatno ne bi imala zavidnu glumačku karijeru niti postala jedna od najvećih ženskih filmskih umjetnica na svijetu. Tek pogledavši ju, smatrao je kako nije dovoljno atraktivna kako bi krasila srebrno platno. No uspjela je dokazati, prvenstveno sebi, suprotno.

Zahvaljujući svojem neusporedivom šarmu i izbrušenom umijeću stvaranja kojim prelazi iz svijeta mašte u živo, fizičko biće, izdigla se u svijet rijetkih velikana, stvarajući i u nedavno navršenoj 75. godini života. Poznata po svojoj svestranosti, osvojila je više nagrada Oscar, Zlatni globus, Emmy i Tony, noseći pritom titulu najbolje glumice svoje generacije.

Inspirirani njezinim uspjehom, izdvajamo nekoliko njezinih vrijednih misli kojima jasno pokazuje koje su vrijednosti u životu uistinu bitne kako se dosegnuo sam vrh djelovanja, a bez gubitka onoga što nas čini autentičnima, svojima.

Meryl Streep.jpg
Littlestar / Playtone / AFP / Profimedia 

Poklonite si vrijeme

"Dobro je gurati se i raditi ono što nužno ne želite raditi pa i ako niste automatski dobri u tome, trebali biste nastaviti s tim."

Svaki izazov koji si sami postavite dio je učenja i osobnog razvoja. No, treba biti uporan, dosljedan i ne odustajati. Sama Meryl Streep, koja se glumom počela baviti 1969. godine, prva priznanja počela je primati tek devet godina kasnije zahvaljujući ulozi u "Lovcu na jelene".

Gurajući se, istraživajući sebe i vještine koje su do te točke nedostajale, a zatim nastavljajući činiti isto na svakom sljedećem projektu. Uz spoznaju, kako treba imati i blagosti prema sebi i priznati si kako je ključno dopustiti si činjenicu da određene stvari zahtijevaju određeni period.

Meryl Streep.jpg
Matt Baron / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Slušajte sebe

“Mislim da svatko sam nalazi svoj put. Imate svoja pravila. Vi imate vlastito razumijevanje sebe i to je ono na što ćete računati. Na kraju, to je ono što se vama čini ispravnim. Ne ono što vam je majka rekla. Nije ono što vam je neka glumica rekla. Ne ono što vam je netko drugi rekao nego tihi, tihi glas.”

Suviše često podliježemo mišljenjima i konstruktima drugih. Ali drugi ne mogu niti znaju djelovati kako u skladu s našim, individualnim potrebama i željama. Važno je stvarati vlastiti identitet iskreno, onako kako ga sami osjećamo i pripadati isključivo sebi. Nitko osim jedinke koja postoji ne može biti na njezinom mjestu. Sami se moramo spoznati i formirati, kako bismo bili autentični.

Meryl Streep.jpg
Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia 

Jednako tako, treba znati i kada neke glasove, koji dolaze iz nutrine, utihnuti. Meryl Streep stoga naglašava kako se ne treba osvrtati na stvari koje sputavaju. Ljude koji ne razumiju ili vas povlače prema dolje, a posebno ne treba dati prostor vlastitoj sumnji. Nju tek treba shvatiti kao alat koji osvjetljava one dijelove koje tek treba početi razvijati, a pritom i prihvatiti svoju osobnost i mogućnosti. Jer, kako je jednom izjavila: „formula sreće i uspjeha je samo biti zapravo ono što jesi, na najživlji mogući način“.

Sve je u vašim rukama

„Prava sloboda je razumijevanje da imamo izbor kome i čemu ćemo dopustiti da nama ovlada.“

Koliko god se činili nemoćnima to smo samo što si sami dopuštamo ostati u toj poziciji. Moć je djelovati prema vlastitom nahođenju, uz poštovanje okoline. Moć je vjerovati u sebe, sposobnosti koje nudimo. Moć je voljeti se. I ta spoznaja donosi slobodu.