Rentaj Chefa
Prije dvije godine pokrenula je projekt Rentaj Chefa, koji obuhvaća radionice kuhanja, individualne poduke te pripremu cjelovitih obroka, a istovremeno objavljuje knjige i kuharice na temu zdrave prehrane. Ljubav prema kuhanju osjeća oduvijek, dokle god seže njezino sjećanje, a s prvim pokušajima krenula je prije gotovo 20 godina.
Eksperimentirala je bez osnovnih kuharskih vještina, a da je meso ne zanima, shvatila je čim je mogla sama odlučivati što će jesti. Roditelji su je uvijek podržavali jer su i sami u jednoj životnoj fazi bili vegetarijanci, ali njezinim bakama, pravim istarskim kuharicama, nije bilo pravo kada je odbijala jesti kiseli kupus s pancetom ili gulaš. Danas hranu iz njihovih ruku prihvaća s veseljem, što god joj pripremile, jer je hrana način na koji bake iskazuju svoju ljubav i brigu, a to se, kaže Dunja, ne odbija.
Posao odabrao mene
Za zdravu prehranu ozbiljnije se zainteresirala na početku srednje škole, kada su joj omiljena literatura postale kuharice i strani časopisi koji su nudili zdrave, cjelovite i maštovite recepte. Živeći dvije godine u Londonu, shvatila je koliko se kod nas fino i zdravo jede te koliko je to važno za njezino svakodnevno funkcioniranje. Tijekom studija u Zagrebu paralelno je prošla edukaciju u ustanovi Makronova i vrlo brzo krenula s kuhanjem ne samo za sebe nego i za veće grupe ljudi, uz vođenje radionica kuhanja te osmišljavanje recepata.
Danas, nakon 10 godina, naglašava kako se sve odvilo spontano, bez velike namjere te objašnjava: „Mogu reći da je moj posao odabrao mene. Vjerujem da je lakoća kojom radim vezana i uz talent, ali ipak je veći dio rezultat napornog rada, ponekad i hrabrosti upuštanja u velike projekte i preuzimanja odgovornosti, za koje nisam uvijek bila sigurna mogu li ih podnijeti. Ali kada posao radiš s velikom strašću i ljubavi, rezultati ne izostaju.“
Jednostavnost i maštovitost
Svoj stil kuhanja Dunja opisuje kao kombinaciju makrobiotičkog, veganskog, sirovog i mediteranskog pristupa, s naglaskom na raznolikost namirnica te kvalitetu i kreativnost. „Trudim se da ono što pripremam ne bude samo zdravo nego i maksimalno ukusno, vizualno atraktivno, ali ne previše egzotično ili komplicirano. Jednostavnost i maštovitost odlična su kombinacija. Takav pristup ljudi cijene i vole“, govori Dunja.
Budući da su, osim kuhanja, njezina ljubav i strani jezici koje je studirala, oduvijek je bila okrenuta svjetskoj sceni zdrave prehrane i bila korak ispred trendova u prehrani kod nas. Stoga se nije pretjerano iznenadila kada joj se prije nekoliko godina pružila prilika objaviti kuharicu na engleskom jeziku za stranog izdavača. Do sada je objavila dvije kuharice na engleskom: The Vegan Baker i Raw Food Kitchen, a treću, naziva The Vegan Pantry, već je napisala i namjerava je uskoro predstaviti . Izdala je kuharicu i na hrvatskom jeziku, Doručak.
Suprug svejed
Kao prirodnu nadopunu zdravoj prehrani Dunja ističe uravnotežen stil života koji je njezin odabir. „Ne bih mogla uspješno podučavati druge o zdravom životnom stilu i cjelovitoj prehrani a da to i sama ne primjenjujem. To bi bilo licemjerno i neautentično, i ljudi bi to svakako i osjetili. Uobičajeni me poroci, poput ispijanja kave, pušenja, alkohola, neurednog života i noćnih izlazaka, nikada nisu privlačili.
Jako sam ‘dosadna’ što se toga tiče i ponosna sam na to“, uz smijeh će Dunja.
Iako je prije, kao početnik entuzijast, smatrala da ljude koje voli može i mora prisiliti na promjene u prehrani, Dunja kaže da je danas prilično opuštena i nikoga ni na što ne prisiljava, samo povremeno sugerira.
„Moj suprug je tipičan svejed, ali kuhanje ga ne zanima pa jede ono što dobije na tanjuru, što znači da jede vrlo zdravo i kvalitetno. Na našem se stolu ponekad nađu svježa riba, domaći sir ili pokoja šnita istarskog pršuta. Dakle, ne jedemo samo veganski, jedemo što nam paše. No najviše nam odgovaraju jela na bazi povrća, žitarica i mahunarki, to je baza na kojoj održavamo dobro zdravlje i frcamo životnom i kreativnom energijom.“
Mali Dunjini trikovi
Kao svoju misiju Dunja ističe namjeru da polaznice radionica i čitatelje kuharica poduči osnovama, kako malim trikovima potencirati izvoran okus svake namirnice i dati joj priliku da zablista u svom punom sjaju. „Klasičan pristup kuhanju često guši izvoran okus namirnice; prekuhavanjem, pretjeranim začinjanjem i obradama na kraju svaki obrok ima isti okus. A priroda nam daje toliko izbora: mnoštvo povrća, voća, sjemenki, žitarica, mahunarki, divnih začina i raznolikosti u boji, okusu, teksturi.
Nisam mogla stajati sa strane i gledati neprestano istu hranu na tanjuru – morala sam stvar uzeti u svoje ruke i kreirati šarena, živa, ukusna jela koja nas hrane na svim razinama! Vjerujem da je to posao vrijedan moje pažnje, vremena i energije, i svaki se dan budim sretna što radim ono što volim. Poželjela bih to svakome.“