Savjeti mama i baka

Većina ljudi barem u nekom razdoblju života kuha. Svi moramo jesti svaki dan, a ako želimo ukusne i zdrave obroke, moramo ih pripremiti sami ili ih netko od članova obitelji mora pripremiti za nas.

Iako je kuhanje jedna od osnovnih životnih vještina koja uvelike utječe na zdravlje cijelih generacija, praktična znanja o pripremi hrane i održavanju osnovne opreme nisu lako dostupna. Većina ljudi usput uči kuhati, a savjeti se uglavnom traže telefonom od mama i baka kad nešto krene po krivu.

Internet je danas neiscrpan izvor recepata, no nijedan recept neće vas naučiti osnovnim principima kuhanja koji se prenose s generacije na generaciju. Također, rijetko se gdje mogu saznati informacije o tome koja je osnovna oprema potrebna za pripremu hrane te kako tu opremu pravilno održavati.

Tajne profesionalaca

Kada sam prije 20-ak godina krenula u svoje kuharske avanture, prva logična investicija bio je profesionalni nož za povrće. No, i dalje sam se prilikom svakog posjeta mami i nonama u Istri susretala s njihovim malim, tupim, isluženim nožićima – jer starije su generacije naviknule raditi u skromnim uvjetima, a dobar nož nije smatran suviše bitnim.

Također sam se znatiželjno raspitivala od kojeg su materijala najbolje kuhinjske daske i kako održavati drvenu dasku, ali ni na ta pitanja nisam dobila odgovore od vrsnih kuharica u svojoj obitelji, iako one doista znaju kuhati. Nažalost, nitko ih nije podučio znanjima koja su nekada bila rezervirana samo za one koji su se profesionalno bavili kuhanjem.

Budući da nam je danas dostupna sva oprema koju možemo zamisliti, a sve je češće i obična obiteljska kuhinja nalik na one profesionalne, potrebno je naučiti pripremiti namirnice da bi zadržale što više okusa i nutrijenata, ali i održavati kuhinjsku opremu kako bi nam služila na našem cjeloživotnom kuharskom putovanju.

Odlučila sam s vama podijeliti informacije koje pomažu da kuhanje bude efikasnije, lakše i kreativnije.

1. Kuhinja mora biti dobro osvijetljena. Baratanje vatrom i oštrim noževima zahtijeva dobro osvijetljen prostor da bi se izbjegle ozljede. Također, čistoća je alfa i omega u kuhinji, a u mračnom i tamnom prostoru teško je razaznati što je čisto, a što nije!

2. Nabavite osnovnu opremu. Opremite kuhinju osnovnom, ali kvalitetnom opremom i kuhanje može započeti. Evo moje top 15 liste:

1. Profesionalni kuharski nož – njime ćete rezati brzo i precizno
2. Mali oštri nožić – važan je za guljenje i čišćenje voća i povrća
3. Nož za kruh – mora biti nazubljen, a upotrebljavajte ga isključivo za rezanje kruha i tijesta
4. Oštrač za nož – mali kutni oštrač lako se svakodnevno koristi
5. Drvena ili plastična daska za rezanje – najbolje ih je imati nekoliko
6. Drvene kuhače – za slatko i za slano
7. Zdjele i zdjelice – najbolje su staklene, porculanske ili od inoksa
8. Pjenjača – jedna, ali vrijedna!
9. Silikonska špatula – vrlo bitna za skupljanje preostale hrane u zdjelama i loncima
10. Oštar ribež – vaš najbolji prijatelj
11. Cjedilo – plastično ili od inoksa, za pranje i cijeđenje namirnica
12. Nekoliko lonaca debelog dna od inoksa – održavaju stabilnu temperaturu i čuvaju okus hrane
13. Plitica za pečenje – za pripremu hrane u pećnici
14. Tava od gusa – idealna za prženje i pečenje palačinki
15. Blender ili štapni mikser – za kremaste juhe, umake, namaze i deserte

3. Vodite brigu o svojim noževima. Noževe koje svakodnevno koristite nužno je oštriti barem jednom tjedno. Nabavite mali praktični kutni oštrač. Povremeno, nakon oštrenja, nož premažite uljem kako biste spriječili hrđanje.

Nikad ne perite noževe u perilici za posuđe! Vruća voda oštećuje oštricu, stoga nož nakon korištenja operite u mlakoj vodi te ga odmah obrišite suhom krpom. Nikad ne namačite noževe jer i to otupljuje oštricu. Nož koristite samo za rezanje hrane – on nije otvarač konzervi, rezač kartona, plastike i slično! Ne čuvajte noževe zajedno u istom pretincu jer neprestano dodirivanje tupi oštrice.

Idealno je da svaki nož ima svoju futrolu ili zaseban pretinac u ladici. Za odlaganje noževa postoje i drveni blok-stalci za noževe, a vrlo je praktičan i zidni magnet jer su tako odloženi uvijek nadohvat ruke.

4. Pažljivo odaberite i označite daske. Budući da prilikom rezanja sve namirnice ispuštaju svoj sok, dasku je potrebno dobro oprati nakon rezanja svake namirnice, ako je koristite i za meso i za povrće. Bolje bi bilo imati nekoliko dasaka – jednu samo za povrće, jednu za ribu, jednu za meso i jednu za voće. Drvene daske su bolje za voće i povrće, a plastične za meso i ribu jer plastične se daske mogu prati na visokim temperaturama u perilici. Daske od stakla, keramike ili mramora oštećuju oštrice noža i nisu dobar izbor.

5. Perite i brusite drvenu dasku. Barem jednom u dva mjeseca morali biste temeljito oprati drvenu dasku, osušiti je te izbrusiti brusnim papirom i premazati nekim jestivim uljem. Daska će tada upijati manje vlage i teže pucati, a brušenjem se poravnavaju tragovi rezanja u kojima se skupljaju bakterije. Ispod daske, prije korištenja, stavite vlažnu krpicu kako ne bi klizila dok režete – ovaj jednostavan trik spasit će vas