Nema puta prema uspjehu bez povremenih zastoja i prepreka, kaže novinarka, spisateljica i blogerica Laurie Stone iz SAD-a. Opisuje pet uobičajenih te savjetuje kako ih prevladati.

Raspršenost – u glavi vam je previše ideja, niste usredotočeni. Ništa ne možete učiniti, a dani prolaze. Kao da ste automobil kojem se kotači vrte u prazno.

Rješenje: držite se popisa zadataka. Čini se tako jednostavno, no doista je od vitalne važnosti. Za svaki dan imajte samo jedan komad papira, a ne desetke post-it ceduljica polijepljenih posvuda.

Dug popis zadataka – djeluje zastrašujuće i kao da ga nikako nećete moći svladati.

Rješenje: najlakše zadatke svladajte prve. Popis zadataka je poput motora kojemu treba vremena da se zagrije. Nakon što riješite nekoliko lakih zadataka, ne samo da ćete početi križati zadatke na popisu nego se i osjećati samopouzdano jer napredujete. Kad se zahuktate, imat ćete energije za zahtjevnije stvari. Ako je pred vama velik zadatak, stavite ga na popis svaki dan i rješavajte dio po dio.

Preopterećenost – stvari se sjajno odvijaju, obavljate poslove – i dobivate nove. Pristajete na sve i odjednom ste zatrpani poslom. Počinjete paničariti. Ne možete sve to napraviti. Ali kako odlučiti što da radite, a što da odbijete?

Rješenje: odredite koji vam je dio cilja najvažniji; koje se poslove isplati zadržati jer su dobro plaćeni, a koje najviše volite raditi? Napravite raspored koji će biti produktivan, ali ne i uzrokovati stres. Brzo ćete uvidjeti (i osjetiti) što funkcionira i toga se držite.

Neraspoloženje – iako dobro napredujete, jednog dana ustanovite da se nimalo ne zabavljate. Štoviše, to što radite postalo vam je odbojno.

Rješenje: selektivno odugovlačenje. Odmaknite se od posla, prošećite, otiđite u kino, u prirodu, na daleko dvotjedno putovanje – što god. Nećete ništa izgubiti, štoviše dobit ćete svježe ideje jer ćete imati odmak i stvari ćete gledati kao nove, a usto ćete se odmoriti i napuniti baterije.

Sumnja u sebe – bilo da je posrijedi usputna primjedba kolege bilo nešto što vam je rekao prijatelj kad je bio loše volje, počinjete se preispitivati: možda niste u stanju ostvariti cilj, možda niste dovoljno dobri, možda biste trebali odustati…

Rješenje: upitajte se je li što od rečenog opravdano – katkad najviše naučimo iz najoštrije kritike. Pokatkad u opakom komentaru ima istine. Nemojte se postaviti defenzivno, nemojte pokušati objasniti zašto su oni u krivu, a vi u pravu. Pokušajte stvar sagledati s njihova gledišta i biti iskreni prema sebi: jesu li u pravu? Ako jesu, možda su vam učinili uslugu. Možda možete biti bolji. Ali ako je komentar neutemeljen, iskoristite trenutak da ojačate vjeru u sebe: znate tko ste i što ste sposobni učiniti, i to je važno.