Christiane Northrup smatra da je menopauza samo kraj jedne sezone u životu žene, i to sezone u kojoj završava njezina sposobnost da zatrudni prirodnim putem. Istodobno, menopauza je, kako kaže, proljetno buđenje druge polovine našeg života. Mnoge žene smatraju je boljom polovinom života jer iz njega želimo otpustiti sve što ne funkcionira, a to mogu biti posao, loše veze ili životni stil koji ne podupiru punoću onoga što postajemo.

U tome će nam pomoći dušikov monoksid – slobodni radikal koji proizvodi naše tijelo. Kad dušikov monoksid u okoliš ispuštaju motori automobila ili elektrane, on je opasan onečišćivač zraka, ali, proizveden u našem tijelu, on postaje pokretač životne energije. A da bismo u svojem organizmu postigli najvišu razinu životno važnog dušikova monoksida, treba slijediti neke bitne korake u kojima sudjeluju tijelo, um i duh. To su:

Hranite se zdravo i vježbajte

Za visoku razinu dušikova monoksida važna je zdrava prehrana, održavanje optimalne tjelesne težine, redovito vježbanje. Zdrav život ne mora biti mučenje. Kad je cilj povećati užitak, a ne ponašati se osuđujuće disciplinirano, iskustvo je sasvim drukčije. A kad stignu prvi rezultati, povećat će se i samopouzdanje i želja za seksom pa ćete biti i dalje motivirani.

Uvedite pet obroka voća i povrća na dan (za svaki obrok oko 100 g), smanjite namirnice bogate škrobom, povećajte unos proteina, osobito iz mahunarki, redovito doručkujte, pijte mnogo vode, a dobra smjernica je da tjelesnu težinu podijelite s osam i dobit ćete broj čaša od 2 dl koliko biste vode trebali popiti svaki dan. Smanjite kofein i alkohol te pazite kad jedete jer je metabolizam najbrži oko podneva. Uživajte u hrani i pokrenite se! Pronađite neki oblik fizičke aktivnosti koji vas zabavlja i koji toliko volite da mu se rado vraćate svaki dan. Vježbanje je važno jer mišićnu masu s godinama zamjenjuje salo. Žene koje redovito vježbaju u pravilu su produktivne 20 godina dulje.

Ponosite se sobom

Perimenopauza je prekretnica u vašem životu pa je prihvatite kao veliku biološki potpomognutu priliku da ponovno pronađete sebe i iskusite više sreće i zadovoljstva nego što ste mogli zamisliti. Htjeli ste promijeniti stil odijevanja? Što čekate? Novi izgled i stil trebao bi vas zabavljati, bez obzira na to primjećuje li ga tko ili ne.

Napravite i vježbu s ogledalom: gledajte se i divite sebi. Ovo nije vrijeme za traženje mana, opuštene kože ili novih bora. Naravno da će se javljati unutarnji kritičar, da će vam se vježba ponekad činiti besmislenom, ali ona je iznimno važna i moćno djeluje na iscjeljenje i preobrazbu. Počet ćete se gledati novim očima i uspostaviti novu komunikaciju sa sobom. I, usput rečeno, većini muškaraca je žensko tijelo prihvatljivije negoli njegovim vlasnicama.

U ovom razdoblju života ugađajte si više nego inače. Uživajte u kupkama, odlazite na manikure, priuštite si masažu. Slavite što ste prešli pedesetu i još živite aktivno, a tijelo vam je zdravo i lijepo. Budite kreativni, preuredite dom jer dom je izravan produžetak vas samih. Ako volite pisanje – pišite, ako volite slikanje – slikajte, upišite neki tečaj, naučite nešto novo. Zabavljajte se u pronalaženju bolje sebe.PageBreak

menopauza
Shutterstock menopauza
Krećite se naprijed, a ne unazad

Ova životna faza idealna je za otpuštanje loših veza, načina ponašanja i uvjerenja koja vas koče i ne dopuštaju napredak. Otpuštanje prošlosti je važno jer ostati prikovan za stare povrede i razočaranja znači da ne živite u sadašnjosti.

Osjećaj gorčine i negativne emocije tijelo izlažu stresu, potiču staničnu upalu, slabe imunitet i smanjuju razinu dušikova monoksida. Vježbajte praštati. Morate imati hrabrosti oprostiti i otpustiti. Kako rastete i mijenjate se, tako je prirodno da „nadrastete“ neke ljude.

Opraštanjem ćete postići da se više ne osjećate kao žrtva. I, zapamtite: potpuni oprost ne uključuje riječ „ali“. Ako se oprostili, oprostili ste. To je kraj priče.

Spoznajte da ste ono što mislite

Prvi mit koji morate odbaciti jest onaj da se spolni nagon nakon menopauze smanjuje. To jednostavno nije istina. Najnovija istraživanja pokazuju da je ženama u šezdesetim i sedamdesetim godinama života seks bolji nego ikad. Znanstvenici naglašavaju da na vođenje ljubavi više utječe to koliko ste zdravi nego koliko ste stari. Vaš mozak je najveći i najvažniji spolni organ, bez obzira na to imate li 28 ili 88 godina. Ako se smatrate seksualnim bićem, vaše će se tijelo prilagoditi toj slici i ponašati u skladu s njom.

Druga perspektiva koja zahtijeva promjenu je ideja da vam je potreban partner da biste bili sretni. Ako nemate partnera, ne znači da ste manje seksi, poželjni ili da niste sposobni stvoriti izvanrednu sreću i užitak u svojem životu. Sami stvarate svoju životnu energiju i u svoj život počnite sami unositi sreću umjesto da to očekujete od drugih. Svakom danu i svakoj interakciji pristupit ćete s mnogo zdravijim, uravnoteženim i pozitivnim stajalištem, puni ljubavi i pružanja. A oni koji najviše daju, najviše i dobivaju.

Kad počnete svjesno uživati u životu, iskusit ćete duboku radost koja se može opisati kao duhovna ekstaza.

Shvatite da seks i zdravlje idu ruku pod ruku

Treba znati da je seksualni zanos iskustvo cijelog tijela – događa se i u umu. Pokojni dr. Earl Marsh s Instituta za primijenjene znanosti o ljudskoj seksualnosti u San Franciscu opisao je to ovako: „Kad bi ljudi bili emocionalno povezaniji s onima do kojih im je stalo, bili bi manje bolesni, bolje bi spavali, rjeđe bi završili u bolnici i prerano umrli. Seks je jedan od najučinkovitijih tretmana u opuštanju napetosti. Seks, pa čak i samo intimni tjelesni kontakt, donosi olakšanje cijelom tijelu.“

Orgazam podiže razinu tvari koje stvaraju „dobar osjećaj“ u mozgu i tijelu povisujući razinu prolaktina u mozgu. Prolaktin pridonosi niskom krvnom tlaku i osjećaju smirenosti pa jača imunitet i kardiovaskularni sustav. I najvažnije – dobar seks je siguran seks! Kad stupate u odnos s novim partnerom, uvijek se zaštitite od spolno prenosivih bolesti. Razgovarajte o tome s partnerom jer će vam i to pružiti osjećaj sigurnosti i zaštićenosti.