Osim što je napisala brojne knjige, Louise Hay svoju mudrost dijeli i na svojem službenom blogu. Nedavno je tako objavila članak na temu koja je uvijek dobrodošla - kako izgraditi samopouzdanje. Mnogi od nas nisu svjesni da je to nešto što se može naučiti, bez obzira na životna iskustva. Uz malo truda i prekrasne riječi ohrabrenja naučite prihvatiti i voljeti sebe...

Prvi korak

Za početak ključno je shvatiti kako su samopouzdanje, ljubav prema sebi i samovrijednost – sjeme koje će proklijati samo ako ga zalijevate. Kako započeti izgradnju samopouzdanja? Za početak, prihvatite da zaslužujete biti voljeni. Zaslužujete voljeti sebe.

Zvuči tako jednostavno, zar ne?

Istina je: jedna od najtežih stvari u životu je biti iskren prema sebi. Ako smo bili povrijeđeni, katkad skrivamo dijelove sebe kako ne bismo ponovno bili povrijeđeni.

“Jedan od razloga zašto govorim o ljubavi prema sebi jest što pružanjem ljubavi samima sebi stječemo određenu vrstu povjerenja koje nam pomaže da budemo iskreni prema sebi“, objašnjava Louise.

Zvuči jednostavno, ali mnogima je to vrlo teško. Ako primijetite da činite nešto samo kako biste udovoljili nekome drugome, tada ne ispunjavate svrhu svoje duše. Uskraćujete si sreću.

“Ohrabrujem vas da vježbate voljeti sebe jer je to najbolji put približavanja osobi koja jeste“, dodaje Hay.

Počnite si vjerovati

Često smo nesigurni. Neprestano preispitujemo svoje odluke ili odlučujemo na temelju tuđih mišljenja. Zašto tako lako vjerujemo drugima, ali ne i sebi?

To nije put prema sretnom životu ispunjenom ljubavlju. Neprestano ćete tragati za nečime što nije od koristi vašoj duši.

Ti si jedinstvena, predivna duša.

3 navike za izgradnju samopouzdanja

Mnogo je načina izgradnje samopouzdanja. Ovo su tri najdraža Louisina:

1. Pišite dnevnik

Zapisujte svoja iskustva, kako ste se osjećali i jeste li osjetili da ste postupili u skladu sa svojim unutarnjim vodstvom. Ako ste se zbog nekoga uzrujali, jeste li se suočili s tom osobom ili ste skrivali svoje osjećaje? Što više zapisujete i opažate trenutke u kojima postupate onako kako je najbolje za vas, to ćete biti bliži izražavanju sebe.

2. Meditirajte

Nema boljeg načina od opuštanja, disanja i smirivanja misli. To je odličan trenutak za izgovaranje afirmacija i promišljanje o tome što želite u životu.

Moć afirmacija

3. Radite vježbe pred zrcalom i tapkajte

Gledanjem sebe u oči i izražavanjem svojih stvarnih osjećaja možete razotkriti skrivene strahove i napokon se s njima suočiti.

Rad sa zrcalom najbolje nas uči ljubavi prema sebi

Mnogo ljudi vjeruje u snagu afirmacija, no one su najučinkovitije kada se kombiniraju s tapkanjem ili radom sa zrcalom.

EFT tehnika - sloboda osjećajima

Meditacija za izgradnju samopouzdanja

Nijedna osoba, mjesto ili stvar nemaju moć nada mnom ako im je ja ne dam, jer ja kontroliram svoje misli.

Ja imam neizmjernu slobodu birati što ću misliti.

Mogu izabrati gledati život na pozitivan način, umjesto da se žalim ili ljutim na sebe ili druge.

Prigovaranje zbog nečega što nemam jedan je od načina nošenja sa situacijom, ali to ništa neće promijeniti.

Kada volim sebe i nađem se u negativnoj situaciji, mogu reći:“ Voljna sam otpustiti obrasce u svojoj svijesti koji pridonose ovom stanju.“

Nekad sam donosila loše odluke, ali to ne znači da sam loša osoba ili da sam ostala zarobljena s tim negativnim odlukama.

Otpuštam stare odluke i volim sebe bezuvjetno.