Možete drastično unaprijediti kvalitetu života

Nastala je 30-ih godina prošlog stoljeća kao slamka spasa i pomoć mnogima u mračnim danima “velike gospodarske krize”, a primjenjiva je u gotovo neizmijenjenom obliku i danas na početku 21. stoljeća.

Koje će vam dobrobiti donijeti? Izdržite li punih tjedan dana, možete drastično unaprijediti kvalitetu života, naučiti upravljati svojim mislima i osjećajima te znatno povećati osjećaj zadovoljstva, sreće i kontrole nad svojim životom. Ne vjerujete? Pokušajte!

Ovo su pravila kojih se trebate držati:

1. Sedam dana ne smijete dopustiti sebi da dulje od 60 sekundi negativno razmišljate.
2. Ne samo da ne smijete razmišljati negativno, ne smijete ni govoriti negativno.
3. Kad god se pojavi negativna misao, trebate je pustiti da ode, ne baviti se njome, ili je zamijeniti pozitivnom.
4. Ako ste razmišljali negativno dulje od minute, dijeta se prekida i počinje ispočetka sve dok ne postignete kontinuitet od sedam dana.

Kao što ste mogli primijetiti, pokušaji održavanja dijete mogu trajati i puno dulje od sedam dana, odnosno traju dok ne postignemo željeni rezultat, stoga je najbolje početi što prije. Uz to što imate priliku vježbati svoj mozak, vježbate i disciplinu, a poznato je da je disciplina ključ uspjeha u postizanju bilo kojeg većeg izazova i cilja. Dobra vijest je što usput možete jesti i piti što god želite i uživati u svim blagodatima koje život nosi.

7-dnevno apstiniranje od negativnosti

Prepoznajte negativne misli, budite strpljivi

Preduvjet dijete je da naučite prepoznati negativne misli. Negativna misao je svaka misao o neuspjehu, razočaranju, problemima, kritiziranju, ljubomori, zavisti, tjeskobi, strahovima, bespomoćnosti i depresiji, koja nije konstruktivna i ne rješava problem. Uključuje i samosažaljenje, žaljenje drugih, negativna proročanstva, zabrinutost zbog bolesti, nesreća, nezgoda i bilo kakva pesimistična predviđanja.

Budući da glavom svakoga od nas prolazi od dvije do 15 tisuća misli (neki tvrde i 50.000), ne možemo kontrolirati svaku negativnu misao, ali možemo odlučiti ne posvetiti joj više od 60 sekundi. U nastavku nekoliko savjeta i mentalnih strategija kako to postići:

1. Smanjite izloženost negativnim vijestima na televiziji, u novinama i drugim medijima.
2. Kada ste u doticaju s ljudima koji se žale, negativni su i govore loše o drugima, promijenite temu ili se pristojno povucite iz razgovora.
3. Ne govorite ljudima da ste na mentalnoj dijeti, samo je pokušajte živjeti.
4. Odredite pozitivne slike kojima ćete zamijeniti negativne misli. Primjerice, kada vam kroz glavu prođe negativna misao, možete si dozvati sliku kućnog ljubimca, osobe koju volite ili nekog dragog predmeta i minutu, dvije intenzivno razmišljati o njoj.
5. Usmjerite pažnju na svoje disanje i pratite nekoliko minuta samo svoj udah i izdah sve dok negativna misao ne ode.
6. Ako vam odjednom dođe više negativnih misli, sjetite se nekog pozitivnog događaja koji vas čeka u bliskoj budućnosti. Možete se prisjetiti i neke sretne uspomene iz prošlosti i oživiti je u svojoj glavi koristeći slike, boje, zvukove, okuse ili mirise.
7. Pronađite nešto pozitivno u sadašnjem trenutku ili situaciji ili pak preokrenite u glavi negativnu misao u pozitivnu. Pitajte se - kad bi moralo postojati neko dobro u svemu, što bi to  bilo?
8. Zapišite na čemu ste zahvalni i o čemu možete razmišljati kad vam je teško.
9. Otpjevajte u sebi refren omiljene pjesme koja vam podiže raspoloženje.
Budite kreativni. Učinite što god vam pomaže da ne mislite negativno. Trebate izdržati samo sedam dana!

Ako krenete na mentalnu dijetu, vjerojatno ćete početi prepuni optimizma i samopouzdanja. Međutim, većina ljudi odustane već ujutro nakon doručka jer se izazov čini preteškim. Mnogi kojima je dijeta uspjela najprije su doživjeli neuspjeh. Ne dajte se obeshrabriti. Krenite ispočetka onoliko puta koliko je potrebno dok ne uspijete. Naučite li kontrolirati svoje misli, naučit ćete kontrolirati svoje ponašanje. Vaše ponašanje gradi vaš karakter. Vaš karakter određuje vašu sudbinu.