Recite 'da' hibernaciji: Vrijeme je za prepuštanje prirodnoj potrebi za mirom i odmorom

S prvim proljetnim danima obično osjećamo nalet unutarnje energije koja se prelijeva na sve aspekte života jer to razdoblje donosi buđenje, svježinu i želju za akcijom. No jednako je prirodna i suprotna situacija kada početak hladnijeg doba godine u nama pobudi potrebu

Kat Von Wood / Unsplash

Jesen je kalendarski već pokucala na vrata, donoseći sa sobom ponavljajući motiv novog početka. Nakon povratka s godišnjeg odmora još jednom počinje rutina pa sa sličnim uzbuđenjem uplovljavamo u privatne, poslovne ili akademske avanture. Iako počeci donose ushićenje, često kulminiraju i osjećajem umora. Nakon početnog naleta energije, mnogi će osjetiti potrebu za mirom, introspekcijom i usporavanjem. Možda promjena godišnjih doba donosi više od promjena u okolišu, možda ta promjena odjekuje i u nama?

Priroda nas podsjeća da nije potrebno biti u fazi stalne aktivnosti – ponekad su odmor i povlačenje ključ za održavanje ravnoteže. Mnogi će primijetiti da s dolaskom proljeća osjećaju pojačanu energiju i želju za aktivnostima, dok hladnije razdoblje nudi priliku za mir, odmor i kontemplaciju. Kako jesen donosi kraće dane, niže temperature i slabiju sunčanu svjetlost, normalno je osjetiti promjene u energiji i raspoloženju. Očekivati da ćemo se u hladnijem razdoblju osjećati kao i tijekom toplijih mjeseci, potpuno izolirani od prirode koja nas okružuje, bilo bi pomalo iluzorno.

Ovom prirodnom smanjenju aktivnosti ne treba se opirati. Naprotiv, trebali bismo se prepustiti prirodnom ritmu utkanom i u nama. Dugotrajna aktivnost bez pauza može iscrpiti unutarnju snagu, stoga je važno prepoznati da su razdoblja mirovanja i obnove ključna za zdravlje i dobrobit. Ta potreba za povremenim odmorom ogleda se i u našem unutarnjem ritmu – ženski ciklus, baš poput godišnjih doba, ima četiri faze, od kojih svaka nosi svoje karakteristike i energiju.

Menstruacija (zima)

Početak ciklusa obilježen je povlačenjem i obnovom. Tijelo traži mir, a smanjena razina hormona uzrok je osjećaja umora i potiče potrebu za introspekcijom. Idealno je vrijeme za opuštanje i oslobađanje od starih tereta, ali i otvaranje prostora za nove ideje.

Folikularna faza (proljeće)

S porastom hormona dolazi do stvaranja sve više energije i entuzijazma. U ovom razdoblju osjećate se spremno za nove izazove i aktivnosti, s naglaskom na planiranju i ostvarivanju ciljeva.

Ovulacijska faza (ljeto)

Najplodnije razdoblje ciklusa donosi vrhunac energije i samopouzdanja. Otvoreni ste za interakciju i nove prilike, a kreativnost i izražavanje dolaze do izražaja.

Luteinska faza (jesen)

Kako se hormoni smiruju, dolazi do povlačenja i smirenja. Ovo je vrijeme kada se energija usmjerava prema unutra, stvarajući pogodnu atmosferu za refleksiju i kreativno izražavanje uz pripremu za novi ciklus.

Razumijevanje i praćenje tih prirodnih ritmova pomaže nam u prilagođavanju načina života, prihvaćajući potrebu za odmorom kao prirodnim dijelom našeg ciklusa. Prihvaćanjem unutarnjeg i vanjskog ritma živimo u skladu s našom prirodom, osiguravajući da svaka sezona, i unutarnja i vanjska, donese i ostvari svoju mudrost, snagu i ravnotežu.