Osjećate li se neraspoloženo tijekom jeseni? Riječ je o sezonskom afektivnom poremećaju koji se smanjuje ovim trikovima

Ovo su jednostavne strategije za prevenciju sezonskog afektivnog poremećaja

Shutterstock

Kako dolazi jesen, mnogi ljudi počinju osjećati posljedice kraćih dana i hladnijeg vremena. Ovaj pad raspoloženja, koji se često naziva sezonski afektivni poremećaj, uobičajen je - ali se može kontrolirati, piše Psychology Today.

Srećom, ne trebaju nam velike promjene da bismo ostali optimistični. Prakticiranjem malih heliotropnih navika - traženja energije i svjetla, možemo pomoći u održavanju pozitivnog gledišta i spriječiti negativnom raspoloženju da se uvuče u našu svakodnevnu rutinu.

1. Izađite na svjež zrak - čak i za oblačnih dana

Dok se većina savjeta usredotočuje na boravak pored sunca, prirodne ljepote jeseni imaju svoj šarm. Istraživanja pokazuju da boravak na otvorenom, čak i tijekom oblačnih dana, može dovesti do poboljšanja kvalitete života, dobrobiti, emocionalnog zdravlja, socijalnog zdravlja i smanjenja stresa.

Prošećite parkom, uživajte u živopisnom jesenskom lišću ili se umotajte u udobnu deku i sjednite vani. Svježi zrak čini čuda za naše mentalno zdravlje, a pomaže nam da se ponovno postavimo i napunimo energijom.

2. Razvijte jutarnju rutinu pozitivnosti

Jesenska jutra mogu biti spora i omamljena, ali uspostavljanje brze "rutine pozitivnosti" može nam dati energiju za dan. Pokazalo se da zadaci vezani uz buđenje promiču pozitivne jutarnje promjene ponašanja poput buđenja na vrijeme, prevladavanja inercije spavanja i započinjanja dana s uravnoteženijim načinom razmišljanja.

Započnite s petominutnim istezanjem pokraj prozora, nakon čega slijedi čitanje afirmacije ili razmišljanje o nečemu zbog čega ste uzbuđeni. Dodajte zahvalnost ili pozitivnu misao za početak jutra, jer ovaj dnevni ritual može ispuniti svačiji dan optimizmom prije nego sezonski afektivni poremećaj dobije priliku zavladati.

3. Poklonite nekome ljubaznost

Širenje ljubaznosti siguran je način da podignemo svoje raspoloženje. Nedavna studija Državnog sveučilišta Ohio otkrila je da mala djela dobrote koriste i onome tko ih daje i tko ih prima.

Stvorite naviku malih, promišljenih gesta, poput pisanja zahvalnice, plaćanja nečije kave ili davanja iskrenog komplimenta. Mala, ali namjerna djela ljubaznosti mogu stvoriti dugotrajne osjećaje svrhe i radosti, pomažući u borbi protiv izolacije i tuge.