Deklaracije na kozmetičkim proizvodima znaju biti zbunjujuće, posebno kad je to dug popis teško čitljivih sastojaka. Znamo da je važan pa je edukacija esencijalna kako bismo pomogli koži da bude što zdravija. Evo na koje bismo sastojke naročito trebali obratiti pažnju:

Sulfati
Sulfati (sodium lauroil-sulfate, sodium laureth-sulfate, sodium cocoyl sarcosinate i drugi) nisu ništa drugo nego deterdženti odgovorni za sapunicu u šamponima, kupkama i čistačima za lice. Odlično čiste pa služe za odvajanje nečistoće i ulja od kože, ali mogu iritirati i isušiti kožu.

Konzervansi
Parabeni (metilparaben, propilparaben i butilparaben i drugi ) najstariji su oblik kozmetičkih konzervansa. Međutim, otkako je britanska znanstvenica Philippa Darbre otkrila parabene u tkivu dojke pacijentica oboljelih od raka dojke i kad je dokazno kako mogu poremetiti hormonsku ravnotežu, otpočele su brojne rasprave. Prema EU regulativama, parabeni se smatraju sigurnima za korištenje, a mišljenja stručnjaka o tome su podijeljena.

Umjetne boje i mirisi
Sintetički mirisi i boje mogu iritirati kožu, čak i onu koja nije osjetljiva i netolerantna. Kozmetičke kuće masovno koriste ove sastojke kako bi nam proizvod djelovao privlačnije, ali nanošenjem istih na kožu ne činimo si uslugu.