Dugoročne posljedice botoksa neistražene

Sitne bore, pogotovo one oko očiju koje nastaju uslijed čestog smijanja, simpatičan su dodatak koji lice može učiniti još zanimljivijim. No, unatoč komplimentima, bore nas čine osjetljivijima i bude u nama želju da proces starenja što više usporimo.

Iz obilja pripravaka i metoda mnogi ne znaju što odabrati pa posežu za onim što je najpopularnije iako su svjesni da to možda i nije najbolje rješenje. Primjer za to je tretiranje lica injekcijama botoksa, koji se dobiva iz bakterije Clostridium botulinum, koja se najčešće prenosi hranom te uzrokuje trovanje i paralizu mišića.

Injekcijama botoksa ciljano se paraliziraju oni mišići u koje se ovaj pripravak aplicira. Na taj način mišići se više ne grče i ne rastežu, i posljedično ne nabiru kožu pa se na taj način odgađa nastanak bora. Taj je tretman bolan i skup, zahtijeva vrijeme i hrabrost, a najveća mu je mana to što njegove dugoročne posljedice još uvijek nisu dovoljno istražene.

Biljni ekstrakti

Želite li na zdrav način ublažiti ili spriječiti nastanak bora, rješenje možete potražiti prakticiranjem raznih tehnika, ali i korištenjem prirodne kozmetike obogaćene biljnim aktivnim tvarima koje potiču obnavljanje kože i sprečavaju njezino starenje. Naime, mnogi sastojci iz biljnih izvora pokazali su se toliko učinkoviti u sprečavanju preranog starenja kože da ih koristi i konvencionalna kozmetička industrija.

No, njihovi učinci najbolje će se pokazati ako ih kombinirate s drugim biljnim ekstraktima u prirodnoj kozmetici jer ćete na taj način smanjiti utjecaj štetnih kemijskih tvari koje se mogu naći u konvencionalnoj kozmetici. Tak­ve mješavine možete pripremiti i sami pod vodstvom stručnjaka na radionicama prirodne kozmetike ili se pak odlučiti za neki provjereni brend prirodne kozmetike koji sadrži aktivne sastojke.

žena zavjesa
Andreja Damnjanović žena zavjesa
Koenzim Q10

Proučavajući prirodne mehanizme u tijelu, pa tako i one koji se odvijaju u koži, znanstvenici su otkrili da se opskrbljivanjem kože nekim prirodnim tvarima koje i ona sama proizvodi mogu pojačati prirodni mehanizmi regeneracije. Drugim riječima, tim se tvarima, koje se mogu sintetizirati iz prirodnih sastojka, koža potiče da sama ubrza i ojača svoje obnavljajuće procese. Tako se kremama dodaju spojevi poput hijaluronske kiseline, aminokiseline karnozina ili pak koenzima Q10 koji se inače nalaze u koži. Primjerice, hijaluronska kiselina uz sebe veže vodu poput spužve i tako povećava volumen kože pa ona postaje napeta, a bore se smanjuju.

S godinama se njezina pro­izvodnja u koži smanjuje pa ju je dobro nadomjestiti želimo li mladolik izgled. Djelovanjem koenzima Q10, koji se dobiva iz cjelovitih žitarica i masnijih riba poput lososa, ubrzavaju se regenerativni procesi u koži.

Ameliox

U posljednje se vrijeme u pripravcima prirodne kozmetike sve više koristi spoj ameliox. Riječ je o kombinaciji dviju aktivnih tvari – karnozina, spoja aminokiselina prirodno prisutnih u tijelu, i ekstrakta biljke sikavice – koja može zaustaviti ukrućivanje kolagenskih vlakana, a što je jedan od glavnih uzroka nastanka bora.

Karnozin lako prolazi kroz stanične membrane gdje sprečava ukrućivanje proteina kože i relaksira vezivno tkivo. Zahvaljujući visokom udjelu flavonoida silibinina i silimarina, ekstrakt dobiven iz ploda sikavice štiti kožu od oksidativnog stresa koji je jedan od najvažnijih uzroka prijevremenog starenja kože.  

Boranje kože posustaje i pred jednostavnijim pripravcima, prvenstveno uljima. Iskustva pokazuju da je najbolje kombinirati različita hladno prešana ulja s visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina da bi se postigao njihov sinergijski učinak.

Moćna ulja

Pri tretiranju bora, zrele, ali i masne kože preporučuje se arganovo ulje, koje se još naziva i tekuće zlato, jer zahvaljujući visokom udjelu vitamina E i fitosterola, regulira proizvodnju kolagena, ali pomoći će i onima koji imaju problema s pretjeranim izlučivanjem sebuma.

Odlično djelovanje ima i ulje jojobe koje miristinskom masnom kiselinom brzo obnavlja kožu te balansira omjer masnoće i vlage, a pomoći se i ulje ricinusa koje djelovanjem ricinoleične kiseline potiče stvaranje kolagena i elastina te dobro hidratizira kožu. Ulje noćurka, pak, sadrži gama-linolensku kiselinu te vlaži kožu i pogoduje svim tipovima i stanjima kože, baš kao i ulje ploda divlje ruže koje ima snažna svojstva obnove zahvaljujući retinolnoj kiselini.

Sve više prirodnih preparata na tržištu sadržava vrlo učinkovito ulje pasjeg (vučjeg) trna koje sadrži visoke koncentracije karotenoida, tokoferola, fitosterola i palmitoleinske kiseline, koje potiču brzu regeneraciju ne samo kad je obnove zrele kože usporena nego i kod opeklina izazvanih različitim vrstama zračenja. Pokazalo se da ovo ulje učvršćuje kožu i jača stanične membrane.  

Pomoć za prerano ostarjelu kožu

Ako pak postoji problem prerano ostarjele kože, pogotovo uslijed djelovanja sunca, ulje koštica marelice, bogato oleinskom, linolnom, palmitinskom i palmitoleinskom kiselinom, aktivirat će izmjenu tvari i poboljšati vlažnost kože.

Koju god kombinaciju upotrebljavali, proći će oko četiri tjedna prije negoli uočite prve promjene. No ubrzo ćete primijetiti da vam je koža lica postala zategnutija, zbog čega će oči doći do izražaja, a smanjit će se i bore nastale mimikom.