Obnavlja kožu, usporava starenje
I 15-ak godina nakon premijernih vinoterapijskih tretmana i prvih kozmetičkih preparata na bazi grožđa, i dalje smo opijeni njegovim sastojcima. To možemo prvenstveno zahvaliti otkriću tzv. francuskog paradoksa koji kaže da Francuzi manje obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, iako njihova prehrana u prosjeku sadrži veliku količinu zasićenih masnih kiselina, a sve zahvaljujući svakodnevnoj, umjerenoj konzumaciji crvenoga vina.
Osim što je nakon tog otkrića porasla potrošnja vina, Amerikanci su započeli i laboratorijska istraživanja pa su tako ranih 90-ih dokazali da su polifenoli iz grožđa, kada je riječ o antioksidativnom učinku, odnosno zaštiti kože od slobodnih radikala, 10 tisuća puta aktivniji od vitamina E, koji obnavlja kožu i umanjuje znakove starenja.
Sastojak resveratrol - snažni antioksidans
Istraživanja su nastavljena, pronađen je još kvalitetniji sastojak iz grožđa za očuvanje dugovječnosti i mladosti – resveratrol, a istovremeno su Francuzi počeli razvijati prve moderne vinoterapijske tretmane u SPA centrima. Kada je američka studija utvrdila da resveratrol produljuje život stanicama, i kozmetička je industrija pohitala u nabavu grožđa kako bi novi čudotvorni sastojak uključila u formule svojih pomlađujućih krema.
Pa što je točno u grožđu tako moćno? Gotovo svaki dio biljke! Za potrebe kozmetičke industrije i vinoterapije koriste se pokožice i sjemenke grožđa, ali i stabljike i listovi vinove loze. Svi oni obiluju polifenolima koji biljci pomažu u procesima kao što su rast, pigmentacija ili otpornost na patogene. Polifenoli, zahvaljujući sposobnosti hvatanja slobodnih radikala, preveniraju oksidativna oštećenja tkiva i organa, što je jedan od glavnih uzroka starenja.
Grupi polifenola pripada i hit-sastojak – resveratrol, snažan antioksidans koji blagotvorno djeluje na krvožilni sustav i mozak.
„Resveratrol se nalazi u pokožici crvenog grožđa i u crvenom vinu“, navodi Dubravka Gabrić, kemičarka i fitoaromaterapeutkinja. „To je tvar koja štiti grožđe od plijesni. Što je godina vlažnija, na grožđu se pojavljuje više pljesni, a to automatski utječe i na veći razvoj resveratrola, dok ga za sušne sezone ima manje jer i pljesni ima manje“, objašnjava fitoaromaterapeutkinja. Ovaj anti-age sastojak, u kremama i serumima stimulira proizvodnju kolagena zbog čega koža izgleda čvršća, a bore manje. To ne čudi s obzirom na to da su njegova antioksidativna svojstva 50 puta jača od vitamina E i 20 puta snažnija od vitamina C. Prema novijem kanadskom istraživanju, resveratrol pomaže u zaštiti kože od sunčevih oštećenja, koja su odgovorna za prerano starenje kože, ublažavajući bore i pigmentaciju, ali i umanjujući mogućnost razvoja raka kože. To ga čini važnim prirodnim sastojkom u proizvodima za posvjetljivanje tamnih mrlja i ujednačavanje puti.
Važna je kvaliteta ulja
Uz resveratrol, u kozmetičke se svrhe najviše koristi hladno prešano ulje koje se dobiva isključivo iz sjemenki grožđa. „Kad je riječ o kvaliteti, nije važna sorta grožđa, nego kvaliteta ulja. Najkvalitetnije ulje dobiva se hladnim tiještenjem sjemenki grožđa koje nisu ništa drugo nego ostatak nakon dobivanja vina prešanjem“, objašnjava fitoaromaterapeutkinja. Takvo ulje sadrži velike količine fenola, vitamina C i E te nezasićenih masnih kiselina, među kojima su viniferin, oleinska i linolna kiselina.
Izrazito je fine teksture, a upotrebljava se u kremama, serumima i losionima za hidrataciju lica i tijela, ali i u šamponima za kosu. Na glasu je kao izrazito blagotvoran pripravak za njegu masne kože. „Kako je kod masnog tipa kože epiderma masna samo na površini, dok su dublji slojevi kože zapravo suhi, ulje sjemenki grožđa prodire i hidratizira dublje slojeve kože kojima nedostaje vlaga, a ne ostavlja masne tragove. Brzo se upija, ima blago adstringentno djelovanje (blago zateže kožu), sužava pore, nije komedogeno i uravnotežuje lučenje lojnica, što ga čini idealnim sastojkom u njezi masne, mješovite i problematične kože sklone aknama“, objašnjava Dubravka Gabrić.
List vinove loze se također koristi
No, ovo ulje prodire kroz površinski sloj kože hidratizirajući dermu pa nije isključivo namijenjeno masnoj koži, nego se koristi i kao dodatak u kozmetičkim preparatima za njegu suhe i preuranjeno ostarjele kože koju dubinski hidratizira i hrani. „Od ostalih dijelova biljke, u fitoterapiji je najzanimljiviji“, ističe Dubravka Gabrić, „list vinove loze. Bere se u jesen, kada sadrži najveću količinu tanina i antocijanida i ostalih spojeva koji izvanredno djeluju na vensku i arterijsku cirkulaciju. Stoga je list vinove loze osnovni sastojak mnogih gelova i balzama za proširene vene, popucane kapilare i umorne noge.“
Osim što crno vino i crno grožđe, prema ovogodišnjoj kanadskoj studiji, poboljšavaju funkcije srca, mišića i kostiju, istodobno njeguju kožu od glave do pete. S vinskim proizvodima za njegu slobodno pretjerajte, a u vinu uživajte umjereno – pozitivni učinci se javljaju samo nakon najviše jedne čaše. U zdravlje!