Najbolji način za čuvanje mladolikosti: Ovih 5 antioksidansa saveznici su vitalne, zdrave i sjajne kože

Pomažu ženama u borbi protiv starenja, oksidativnog stresa i zagađenja, uz održavanje zdravlja kože, kose i općeg stanja organizma. Idealno je započeti njihovo korištenje rano, ovisno o potrebama i fazama života, kako bi se postigla dugoročna dobrobit

Shutterstock

Naša je koža svakodnevno izložena štetnim utjecajima koji oduzimaju njezin sjaj, onečišćavaju ju te mogu uzrokovati oksidativni stres koji dovodi do oštećenja stanica, proteina, DNK i lipida. Upravo ti nedostaci povezuju se s ubrzanim starenjem kože, pojavom bora, upalnim procesima te razvojem bolesti poput raka, srčanih bolesti i dijabetesa. Slobodni radikali, najčešći su uzrok, a spas protiv njih nalazi se u antioksidansima.

Riječ je o tvarima koje neutraliziraju slobodne radikale tako što im daju elektron bez da postanu nestabilni, čime prekidaju lančanu reakciju oštećenja stanica. Nalaze u hrani, najčešće u voću i povrću, a njihovim redovitim unosom kroz prehranu tijelo se štiti od bolesti te promiče dugovječnost i zdravlje. Kako biste svoju kožu kvalitetno nahranili i očuvali, stručnjaci preporučuju pet osnovnih antioksidansa koje valja uvesti u rutinu njege kože.

Vitamin C

Poznat je po svojoj sposobnosti neutraliziranja slobodnih radikala, a ujedno pomaže pri proizvodnji kolagena – proteina nužnog za održavanje čvrste i elastične kože. Preporučuje se početi ga koristiti već u dvadesetima, jer kožu štiti i od štetnih UV zraka i zagađenja, za koje se zna kako ubrzavaju proces starenja. Ujedno, dobar je saveznik pri uklanjanju groznih mrlja na licu koje nastaju upravo zbog izlaganja suncu. Vitamin C se može unositi kroz hranu bogatu citrusima, bobičastim voćem i povrćem, a topički u obliku seruma ili krema koje ga sadrže. Primjenjuje se ujutro, nakon čišćenja kože, za optimalnu zaštitu od vanjskih agresora.

Vitamin E

Ovaj snažan antioksidans štiti stanice od oksidativnog stresa. Također je poznat po svojim hidratantnim svojstvima, što ga čini iznimno korisnim za održavanje kože mekom i glatkom. Idealno ga je uvrstiti u njegu kože od srednjih dvadesetih do tridesetih godina, osobito imate li suhu ili osjetljivu kožu koja je sklona iritacijama. Vitamin E može se unositi kroz orašaste plodove, sjemenke i biljna ulja. Također, možete ga koristiti topički u kremama ili uljima koje se nanose na kožu, osobito navečer jer pomaže u oporavku kože dok spavate.

Koenzim Q10

Pridonosi proizvodnji energije stanica i smanjuje oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima. S godinama, razina koenzima Q10 prirodno opada, što dovodi do pojave bora i gubitka elastičnosti kože. Nakon 30. godine, kada koža počinje gubiti svoju sposobnost prirodnog obnavljanja, koenzim Q10 postaje ključan za održavanje mladenačkog izgleda kože. Naći ćete ga u hrani poput ribe, mesa i cjelovitih žitarica.

Resveratrol

Poznat je po svojoj ulozi u zaštiti stanica od starenja i upala. Također pomaže u očuvanju elastičnosti kože i smanjuje pojavu hiperpigmentacija. Najbolje ga je uvesti u rutinu nakon 40. godine, kada se učinci starenja, poput finih linija, gubitka čvrstoće i pigmentacijskih promjena, počinju pojavljivati izraženije. Resveratrol se nalazi u crvenom grožđu, bobičastom voću i crvenom vinu. U njezi kože, može se koristiti u serumima i kremama koje pomažu u održavanju zdravog tena i sprječavanju preuranjenog starenja.

Selen

Ključan je za zdravlje stanica, pomaže ublažiti upale i podržava funkciju imunološkog sustava, a pridonosi održavanju elastičnosti kože, kao i očuvanju zdravlja kose i noktiju. Preporučuje se koristiti ga od srednjih tridesetih. Može se unositi kroz prehranu, konzumiranjem orašastih plodova (naročito brazilskih oraščića), ribe i jaja. Naći ćete ga i u proizvodima za njegu kože koji ciljano djeluju na učvršćivanje i regeneraciju.