Stigle su dobre vijesti za one koji pate od migrene i teških glavobolja! Prema novom istraživanju, objavljenom u stručnom časopisu Neurology.org, joga može smanjiti učestalost i jačinu migrenskih napadaja.

Da biste požnjeli dobrobiti joge kada osjetite bol, možete izvesti neke od ovih jednostavnih asana:

1. Osnovni joga položaj iz Pozdrava suncu – stojeći pretklon  (Hastapadasana)

Stanite uspravno sa skupljenim stopalima i rukama uz bok. Udahnite i ispružite ruke iznad glave. Izdahnite i savijte se prema naprijed iz kukova, spuštajući ruke prema stopalima. Držite kralježnicu uspravnom, ruke oslonite na pod, pored stopala ili na noge. Dok ste u ovom položaju, dišite normalno i držite pozu dok god vam je ugodno. Udahnite dok protežete ruke prema naprijed i prema gore te polako dođite do stojećeg položaja. Izdahnite, stavite ruke uz bok.

2. Položaj mačke (Marjaryasana)

Započnite u položaju stola, u kojem su dlanovi i koljena na podu. Dok izdišete, nježno zaokružite kralježnicu prema gore. Na udisaj vratite kralježnicu u neutralan položaj.

3. Položaj psa koji gleda dolje (Adho Mukha Svanasana)

Počnite na rukama i koljenima. Poravnajte zapešća ispod ramena, a koljena ispod kukova. Dlanove raširite kažiprstima usmjerenima prema naprijed ili malo ispruženima i oslonite se na nožne prste. Izdahnite i podignite koljena od poda i podignite repnu kost u zrak, čineći tijelom položaj naopakog slova "V".

Dotaknite petama pod, ali ne brinite ako ga ne dodiruju. Osjetite istezanje mišića stražnje lože i izdužite kralježnicu uključujući trbušne mišiće. Šireći lopatice, istegnut ćete gornji dio leđa, a guranje bokova prema gore i natrag pomoći će vam da otvorite donji dio leđa. Držite glavu između nadlaktica; nemojte dopustite da visi.

4. Položaj djeteta (Balasana)

Kleknite na pod. Držite prste na nogama skupljenima i raširite koljena što jače možete. Spustite stražnjicu na pete. Izdahnite, nagnite se naprijed tako da vam se čelo i prsa naslanjaju na prostirku. Ruke neka budu ispružene naprijed ili uz tijelo, dlanovi okrenuti prema dolje ili prema gore. Dopustite vratu i ramenima da oslobode bilo kakvu napetost. Kako biste izašli iz ove poze, rukama se potisnite prema gore i sjednite na pete.

U svakoj asani ostanite do jedne minute, ali da vam bude ugodno, koncentrirajući se na opuštanje i disanje.