Ulja ne direktno u kadu

Da bi se eterična ulja najučinkovitije iskoristila, nije ih dobro dodati direktno u kadu jer će u tom slučaju biljne kapi ili ishlapiti dok se kada puni vodom ili će plutati na površini vode i zalijepiti se na kožu. Aromaterapeutkinja Katica Wolf upozorava da nerazrijeđena eterična ulja nanesena direktno na kožu mogu uzrokovati iritacije pa savjetuje da ih se prije korištenja u kupki rastopi u nekom emulgatoru, molekuli prijemčivoj i za ulje i za vodu.

„Najbolji prirodni emulgator je lecitin“, kaže Wolf, „kojeg u velikim količinama ima u sojinom i zobenom vrhnju. Eterična ulja, i to najviše tri različita, u maksimalnoj količini od 20 kapi dodajte u 2 dl vrhnja. Dobro promiješajte sve sastojke pa dobivenu pastu umiješajte u kadu, prethodno napunjenu vodom, temperature od 36 do 37 °C.“

Ulja za opuštanje i grijanje

Žudite li za relaksirajućom kupkom, prema savjetu aromaterapeutkinje, odaberite eterično ulje prave lavande, petit grain gorke naranče ili mandarine. Ova citrusna ulja poboljšat će vam raspoloženje i ukloniti negativne misli, jednako kao i ulje bergamota, geranija ili limunske trave, što ih čini idealnim dodacima za kupku nakon napornog radnoga dana.

Za grijanje tijela promrzlog od boravka na otvorenome Wolf preporučuje ulje đumbira, bosiljka (kemotip metil kavikol) ili bijelog bora, a ružmarin (kemotip kamfor ili kemotip cineol) ili lovor revitalizirat će tijelo i ublažiti umorne mišiće. Za česte zimske infekcije dišnih putova u djece i odraslih pripremite toplu kupku od čajevca ili eukaliptusa (kemotip globulus ili radiat), biljaka koje smanjuju viskoznost sluzi u dišnome sustavu te imaju snažno antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

Ulja za ljepotu kože

Aromatične kupke mogu poslužiti i za obred ljepote jer hrane i pomlađuju kožu. U tu svrhu posegnite za eteričnim uljem palmarose, koje potiče regeneraciju i djeluje pomlađujuće, ili uljem ružina drva jer također regenerira i hidratizira te je odličan odabir za njegu suhe, osjetljive, zrele, ali i problematične kože.

Imate li pak osjetljivu kožu, aromaterapeutkinja savjetuje da napravite kupku od blagih eteričnih ulja, poput rimske ili njemačke kamilice ili prave lavande. Za dodatni njegujući efekt kupki možete dodati jednu ili dvije žličice hladno prešanog biljnoga ulja. Za normalni tip kože odaberite bademovo ili jojobino ulje, za suhu kožu avokado ili pomlađujući argan, a osjetljivu počasite uljem sezama, badema ili koštica marelice.

Ako imate izrazito osjetljivu kožu ili još niste iskušali određeno ulje, prije nego izložite cijelo tijelo, iskušajte ga na malom djeliću kože ili u kupku dodajte manju količinu ulja no što je navedeno u receptu. Bez obzira na tip kože, aromaterapeutkinja Wolf savjetuje da izbjegavajte fenolna eterična ulja poput timijana (kemotip timol), origana i primorskog vriska jer mogu iritirati kožu. Dodaje i da aromaterapijske kupke izbjegavate ako ste trudni ili bolujete od astme, a osobe s povišenim krvnim tlakom i srčani bolesnici trebaju biti oprezni.

Parna kupka za blistavo lice - ritual koji ne izumire

Biljne esencije za parenje lica prema tipu kože

Magnezijeva kupka - nadoknadite minerale i očistite kožu