Feldenkraisova metoda usmjerava pozornost na tijelo i pokrete. Primjenjuje se individualno i u grupi, pri čemu pedagog potiče klijente da usmjere pozornost na sebe dok, prema uputama, na specifičan način pokreću tijelo. Individualni rad najprije podrazumijeva uzimanje anamneze, u kojoj terapeut otkriva navike i obrasce vezane uz pokret i klijentove predodžbe koje su mogle uzrokovati probleme u pokretljivosti. Potom dodirom "osluškuje" njegovo tijelo i pokušava otkriti izvor blokada. To čini tako da prati klijentovo stanje, uočava kad se stisne ili zgrči, kada zaustavlja disanje. Kad naiđe na problematično mjesto, serijom pokreta pokušava ga integrirati s ostalim dijelovima tijela.
"Metoda nije bolna jer nije manipulativna. Pedagog ide do granice do koje je klijent spreman ići. Dok educira klijenta o pokretu, on djeluje samo kao podrška i nudi mu nove mogućnosti. Tretirana osoba tako stječe sve više samopouzdanja u istraživanju granica i sve dublje usmjerava pozornost prema svome tijelu i onome što se u njemu događa", objašnjava Hrvoje Marko Vitturi, fizioterapeut i pedagog pokreta po Feldenkraisovoj metodi.
Budući da djeluje na nekoliko razina, ova metoda preporučuje se ljudima koji već imaju bolna stanja povezana sa smanjenom pokretljivošću (problemi povezani s mišićnim i koštanim sustavom), ali i onima koji su pod stresom, koji žele unaprijediti motoriku (npr. glumci, sportaši) ili oni koji mnogo vremena provode u neprirodnom položaju, primjerice sjedeći za računalom.

Više informacija na 091 405 8302 ili pišite na: hrvoje.vitturi@zg.t-com.hr