Nema racionalizacije i sumnje

"Energetskim iscjeljivanjem ne liječimo, to čine veterinari, no ono podupire fizičko i ostala energetska tijela u bržem, lakšem, kraćem oporavku od bolesti ili poremećaja", kaže riječka terapeutkinja koja se bavi i iscjeljenjem životinja Ingrid Perman. "Energija iscjeljenja pametna je energija, a ljudi i životinje savršena su bića koje katkad samo treba malo energetski poduprijeti da bi zasjali punim sjajem".

Energetski rad sa životinjama ne razlikuje se mnogo od rada s ljudima, no kod životinja postoji olakšavajući faktor jer nema racionalizacije, sumnje, nepovjerenja, nametnutih uvjerenja i podsvjesnog odbijanja. "Životinja se ili u kratkom roku podigne na noge ili vidite da joj ne možete pomoći. No i u slučaju kad je vrijeme da ode s ovoga svijeta, energetskim iscjeljivanjem možete joj olakšati prijelaz", kaže Ingrid.

Iscjeljivanje trauma, strahova, agresije

Ljubimci imaju emocionalno tijelo kao i mi, i na njemu ostaju tragovi trauma, zlostavljanja, strahova. Kod životinja nema naučenih prikrivanja emocija, one su uvijek u sadašnjem trenutku i ponašaju se onako kako se osjećaju.

"Moje je iskustvo da životinje dobro reagiraju na pomoć u oslobađanju trauma, zlostavljanja, strahova, agresije. Pomagala sam jednom psu iz azila da se oslobodi traume i strahova od ostalih pasa, bio je tako plah da mi ga je bilo žao. Danas je malecki toliko hrabar i ohol da katkad požalim zbog svoje intervencije", u šali kaže Ingrid.

Reiki za životinje

Jedan od najpoznatijih energetskih tretmana jest reiki. Veterinari i vlasnici kućnih ljubimaca diljem svijeta upotrebljavaju reiki za jačanje imuniteta, brži oporavak i rehabilitaciju te za produljenje životnog vijeka svojih ljubimaca. Reiki je japanska riječ za univerzalnu vitalnu energiju, to nije religija, ideologija ni stil života, nego prirodan način provođenja univerzalne životne energije koja uspostavlja energetsku ravnotežu tijela. U mnogim inozemnim klinikama reiki je službena komplementarna metoda konvencionalnom liječenju ljudi.

"Kod tretiranja životinja prvo se primijeti da postaju mirnije“, kaže terapeutkinja Lidija Delić iz centra Galbanum. "Uz to, veoma su zahvalne kad dožive takvo iskustvo, pa se dogodi da vam pas poliže ruku iz zahvalnosti. Domaćim životinjama i kućnim ljubimcima blago se polože ruke iza ušiju, a zatim prođu ostali dijelovi tijela ili oboljelo mjesto. Male životinje, poput hrčaka, zamoraca i ptica, uzmu se nježno u ruke. Ljubimcima se reiki može dati i u snu, tako da dlanove držimo iznad njih kako ih ne bismo ometali. Životinje same odluče kad im je dosta, zaustave vas ili se jednostavno maknu. Psi obično ustanu i otresu se."

Rekonektivno iscjeljivanje

Rekonektivno iscjeljivanje novi je iscjeliteljski fenomen koji ne radi samo na uklanjanju simptoma, boli, slabosti i ostalih smetnji u normalnom funkcioniranju nego dovodi u ravnotežu i stanje cjelovitosti na svim razinama.

"Životinje izvrsno reagiraju na rekonektivno iscjeljivanje, mnogo brže od ljudi, opuste se i prilaze, često se same trljaju o ruke iscjelitelja", kaže dr. veterine Evica Marković. "Tretirala sam ljubimce koji su imali probleme s kožom, upalom, gnojnim iscjetkom, dijarejom i rezultati su bili dobri već nakon jednog tretmana. Rekonektivno iscjeljivanje kod životinja moglo bi se koristiti i za tumore, karcinome, kronične bolesti te za brže za­ras­ta­nje kostiju kod lomova."