Zašto volimo saunu?

Zbog opuštajućeg učinka, blistave i ružičaste kože ili obilnog znojenja? Njene moći iscjeljenja i obnove zbilja su goleme. Vruć zrak i temperaturne promjene kojima smo izloženi u vrućoj sauni, a potom u ledenoj kupelji blagotvorno djeluju na tjelesno i duševno zdravlje te ljepotu. U sauni se mišići šire i kontrahiraju te stimuliraju protok krvi, što potpomaže prokrvljenost kože, zglobova i unutarnjih organa. Istodobno, boravak u sauni potiče detoksikaciju, čisti pore te učvršćuje i zateže kožu. Djeluje i preventivno jer jača imunitet sprečavajući prehlade, alergije i različite upalne procese na koži.

Mali vodič kroz saune

Sauna u vlastitom domu

Ipak, sauna Fincima ne predstavlja samo metodu poboljšanja zdravlja i tretman za očuvanje ljepote. Tu sparnu, drvenu kabinu smatraju svetim i meditativnim mjestom, prostorom za opuštanje i smirenje jer, kako kažu, boravak u sauni ne čisti samo tijelo nego i duh. Koliko su skandinavski narodi vezani uz saunu dovoljno govori stara finska izreka prema kojoj kuća bez saune nije dom.

No to nije samo drevna izreka koja je do danas izgubila svoje značenje i preživjela samo kao mudra riječ predaka. Na 5,4 milijuna Finaca postoji zavidnih 3 milijuna sauna. Ona je uistinu sastavni dio njihova života, nalazi se u Domu parlamenta, u rudniku Pyhäsalmi 1400 metara pod zemljom, u poslovnim zgradama, sportskim centrima, na brodovima, u stanovima i vikendicama.

Ako zavidite Fincima na vlastitoj sauni, donosimo vam nekoliko prijedloga kako da u intimi svog doma replicirate toplo-hladne nordijske rituale kojima ćete postići slične blagodati kao u sauni. Taj detoksicirajući ritual sastoji se od tri koraka: započinjete vrućom kupkom, nastavljate ledenim tušem, a završavate opuštanjem u toplom zagrljaju popluna.

Sauna za zdravlje srca

sauna
Profimedia sauna
1. Stvorite vruće i zapareno mjesto

Zagrijavanjem u sauni ili u vrućoj kupki dolazi do širenja krvnih žila, čime se pospješuje cirkulacija i olakšava dotok krvi do svih dijelova tkiva. Tako se kisik i nutrijenti dovode do same površine kože pa ona trenutačno zablista. Vrućina ujedno potiče i znojenje, koje je prirodni detoksikacijski proces.

U svom domu saunu nadomjestite vrelom kupkom. Voda u kadi treba biti što toplija, koliko god možete podnijeti. Da biste zadržali visoku temperaturu vode, u kadu dodajte sol za kupku, primjerice epsom, tzv. gorku sol. Neće biti naodmet i nekoliko kapi stimulirajućih eteričnih ulja eukaliptusa, ružmarina ili citrusa.

Ostanite u kadi najviše pola sata, sve dok je kupka vruća, a ako je potrebno, zagrijte je novim mlazom vrele vode. Da biste poboljšali učinak ove kućne saune, u kadi pijuckajte vruć biljni čaj. Nemate li kadu, poslužit će i tuš-kabina. Prije nego što stanete pod tuš, nekoliko minuta pustite vrelu vodu da teče kako bi zagrijala i zaparila prostoriju.

Za to vrijeme, nasuho iščetkajte cijelo tijelo ili napravite piling morskom solju da biste potaknuli cirkulaciju. Potom se tuširajte vrućom vodom, najdulje pet minuta. Za blagotvoran aromaterapijski učinak na dišne putove, u tuš-kabinu objesite mlade grančice breze ili na vlažnu krpicu nakapajte 10-ak kapi eteričnog ulja i duboko udišite blagotvorna svojstva. Iz kade ili tuš-kabine izaći ćete blagoružičaste kože, što nije razlog za brigu, nego je prvi korak u postizanju blistave kože.

Iskušajte ajurvedsku saunu

2. Uskočite pod ledeni tuš

Da bi učinak bio potpun, nakon saune potrebno je nakratko biti u ledenoj kupelji. Kratko hlađenje nakon saune ili vruće kupke šokirat će organizam brzim snižavanjem tjelesne temperature. Hladnoća ledene kupelji steže krvne žile koje su se u sauni širile, smanjuje se crvenilo, zatvaraju se pore i koža se tonizira. Istovremeno, hladni mlaz vode ispire toksine koji su se izlučili putem znoja.

Vruću kupku u svom domu obvezno završite kratkim ledenim tuširanjem. Bit će teško, ali duboko dišite i izdržite pod tušem što dulje možete. Jednominutno tuširanje isprat će znoj, a vi se pod tušem zadržite barem tri minute, koliko je potrebno da se tjelesna temperatura normalizira.

3. Vrijeme za odmor

Ugodne prostorije s ambijentalnom glazbom i grijanim ležajevima u SPA centrima namijenjene su upravo odmoru nakon boravka u sauni da bi se povećao njezin blagotvoran učinak.

Nakon što ste 2-3 puta ponovili toplo-hladni ritual, potrebno je omogućiti tijelu da se smiri, da se otkucaji srca i protok krvi vrate u uobičajeno stanje. Nakon tuširanja ledenom vodom, zaogrnite se kućnim ogrtačem i krenite direktno u krevet na barem 20-minutni odmor. Nastavite piti čaj ili vodu da biste tijelu nadoknadili izgubljenu tekućinu. Ovaj toplo-hladni ritual obavljajte redovito, jednom do dvaput tjedno, da biste postigli poboljšanje zdravstvenog stanja i zdraviju, baršunastu kožu.

*Na što morate paziti

Odlazak u saunu zabranjen je u početnom stadiju prehlade ili gripe, ako imate upalu vena ili unutarnjih organa, patite od akutnih reumatskih oboljenja, bolujete od epilepsije ili teških srčanih i plućnih oboljenja, imate izrazito visok krvni tlak, hipertireozu, smanjenu funkciju bubrega ili promjene na krvnim žilama. Kada je riječ o trudnicama, korištenje saune sugerira se nakon 12. tjedna trudnoće, ali se prije toga trebaju savjetovati sa svojim ginekologom.

Boravak u sauni nije preporučljiv odmah nakon bavljenja sportom, ako ste jako zagrijani i iscrpljeni. U tom je slučaju potrebno prvo se dobro ohladiti i odmoriti. Nije uputno da ulazite u saunu ako ste gladni, ali ni puna želuca.

Pročitajte i:

7 blagodati saune