Dodir znači život

Posljednjih godina odnos prema životinjama prilično se mijenja. S jedne strane, čini se da nikada nije bilo više ljubitelja životinja, njihovih zaštitnika i skrbnika, a s druge – šokiraju nas izvješća o velikom broju napuštenih, često i zlostavljanih životinja. Kao i u svemu ostalome, i tu se može primijetiti veliko raslojavanje u doživljavanju živih bića i odnosu prema njima.

Mnogi su čitatelji Sense na vlastitoj koži iskusili dobrobiti prirodnih načina iscjeljivanja, bioenergije, reikija ili raznih oblika masaže. Kako su životinje energetska bića te doživljavaju bol ili ugodu baš poput ljudi, nema razloga da se i njima ne pruži mogućnost da im se na sasvim prirodan, ugodan i prihvatljiv način popravi fizičko ili psihičko stanje.

Molitve za životinje

Tijekom gotovo cijele ljudske povijesti bilježi se postojanje iscjelitelja koji bi polaganjem ruku te određenim molitvama liječili životinje. Spontano polaganje ruku na bolno mjesto urođeno nam je, a u novije vrijeme dobrobiti dodira potkrijepljene su i znanstvenim istraživanjima. Vjerojatno vam je poznato da bebe mogu izgubiti volju za životom ako od majke ili neke druge bliske osobe ne dobivaju dovoljno nježnih dodira punih ljubavi. Jednako je tako s mladuncima životinja. Dodir je nužan za normalan fizički i emocionalni razvoj jer se, među ostalim, preko njega najlakše prenosi vitalna energija koja doslovno znači – život.

Energetsko iscjeljivanje životinja (animal healing) širok je pojam. Što sve obuhvaća? Prvo od čega se polazi u energetskom iscjeljivanju jest komunikacija sa životinjom. Pomoću tehnika koje su osmislili stručnjaci za komunikaciju sa životinjama i razvijene intuitivnosti terapeuta, životinjama se pristupa tako što ih se gleda (zamjećuju se fizičke karakteristike, stav, držanje, zdravstveno i energetsko stanje), sluša te, ovisno o slučaju, primaju i odašilju poruke na njima prihvatljiv način (mentalne slike, emocionalne reakcije…).

Što je energetsko iscjeljivanje životinja?

  • Prirodan način poboljšanja općeg stanja životinje
  • Ugodan tretman koji djeluje vrlo opuštajuće, čak i na vlasnika ako je prisutan
  • Nadopuna veterinarskom liječenju
  • Metoda kojom se može pomoći svim toplokrvnim životinjama (uključujući i male životinje poput ptica, zamoraca, hrčaka i sličnih)

Što nije?

  • Metoda dijagnostike
  • Zamjena za veterinarsko liječenje
  • Namijenjeno samo mačkama i psima
  • Dresura životinja

Razgovor s pacijentom

Nakon upoznavanja i „razgovora“ s pacijentom, primjenjuje se neka od tehnika iscjeljivanja ili njihova kombinacija, što ovisi o osobnoj preferenciji terapeuta, bolesti ili stanju koje se tretira te otvorenosti životinje za pojedine tehnike. Uglavnom je riječ o polaganju ruku direktno na tijelo životinje ili s određene udaljenosti (životinje također imaju sustav energetskih centara – čakri, kroz koje primaju vitalnu energiju) te masažama, a katkad se u tretmanima koristi i iscjeljujuća moć kristala te aromaterapije.

Dodir može varirati, od vrlo blagog i nježnog do masaže dubokih tkiva ili pritiska akupresurnih točaka. Sam tretman životinjama je vrlo ugodan. One su na neki način vodiči i partneri u liječenju te određuju trajanje i druge elemente tretmana, tako da je svaka seansa jedinstvena i prilagođena toj životinji i njenom trenutačnom stanju.

Traju od 15-ak minuta do sat vremena, a obično se radi jedan tretman tjedno u seriji od 5 - 6 tjedana. Kod akutnih bolesti tretmani su češći – preporučuje se raditi ih svaki drugi dan. Takvim se pristupom iscjeljivanju izravno dolazi do uzroka bolesti, čak i onda kada se uzrok ne može točno definirati veterinarskim pretragama, a među čimbenike koji donose napredak u liječenju spadaju i otvorenost i spremnost same ­životinje.

PageBreak

Pas
Profimedia Pas

Životinje iz azila

U svojoj sam se praksi iscjelitelja životinja susrela s različitim bolestima – od „jednostavnih“ infekcija, prehlada i upala, zatim ozljeda, uganuća i slično, u kojima se već nakon nekoliko tretmana dizanja imuniteta i ciljanog rada na mjestima upala simptomi smanje ili nestanu (primjerice, upale oka, koje su kod kućnih ljubimaca česte) do kompleksnijih slučajeva iza kojih stoje stresne situacije i emocionalni problemi.

Kako je svaka životinja jedinstvena, sa svojim navikama i ukusima, dolazak druge životinje ili ljudskog bića u dom koji smatraju svojim može narušiti njihov mir i stabilnost, a tako ih i učiniti podložnijima za razvoj bolesti.

U takvim slučajevima najviše dolaze do izražaja tehnike komunikacije kojima se nastoji životinjama dati podrška, sigurnost (primjerice, da neće zbog novonastalih okolnosti ostati bez doma, hrane ili pažnje skrbnika) te „ispušni ventil“ kroz koji mogu prenijeti svoje frustracije i zabrinutosti i biti primijećene.

Strah od ponovnog napuštanja

Životinje koje su udomljene iz azila obično nose traume i strahove pa im energetski tretmani mogu pomoći da se opuste u novom okruženju i bolje komuniciraju s udomiteljima. To ne mora značiti da je životinja bila zlostavljana, katkad je riječ samo o neizvjesnosti i jakom strahu od ostavljanja. Nedavno sam radila sa psom koji je nakon udomljenja u obitelj gdje je dočekan s ljubavlju postao depresivan i izgubio apetit. Zajedničkim radom otkrili smo da je snažan osjećaj tuge i straha od ponovnog napuštanja posljedica već proživljene situacije.

Naime, u azil je stigao nakon lijepih godina provedenih u obitelji koja je otišla u inozemstvo i odlučila ga ne povesti sa sobom. U azilu je proveo nekoliko mjeseci i naizgled se dobro privikao, a povratak u toplo obiteljsko okruženje vratio mu je sjećanja i potaknuo strah od ponovnog gubitka. Nakon nekoliko tretmana i angažmana svih članova obitelji (komunikacije prema mojim preporukama) pas je postao veseo, bezbrižan i zaigran, što je i njegovim udomiteljima bio znak da je vratio vjeru u ljude te da će se zajedno sretno družiti do kraja života.

Komplementarna metoda

Ove su tehnike vrlo nenametljive i nikad se ne primjenjuju ako životinja na bilo koji način pokaže da joj ne odgovaraju ili iz bilo kojeg razloga nije na njih spremna. Iscjelitelj u svakom trenutku poštuje životinju i njezinu slobodnu volju. Zanimljivo je primijetiti da se rezultati mogu postići u raznim vremenskim razdobljima: katkad je olakšanje gotovo trenutačno vidljivo, a katkad nastupa tek tjedan ili dva nakon završenog zadnjeg tretmana.

Duga je lista dobrobiti energetskog iscjeljivanja životinja: poboljšano opće stanje životinje, jačanje imuniteta, brže zacjeljivanje rana i oporavak od operacije, smanjenje boli i opuštenost, smirenje u stresnim situacijama, liječenje trauma i psihičkih poteškoća (na primjer, mnogo životinja pokazuje simptome depresije ili živčane napetosti iako su im klinički nalazi uredni)… Kontraindikacija za ovakvu vrstu iscjeljivanja nema pa se može tretirati sve: od ozlijeđene šape i kroničnih bolesti do problematičnih odnosa s, primjerice, novim članovima obitelji. Treba naglasiti kako je riječ o komplementarnim terapijama, tj. one nikako ne zamjenjuju veterinarsku pomoć, nego je nadopunjuju.

Buđenje unutarnjeg liječnika

Moderna medicina i veterina, uz sve dobrobiti koje donose, postale su nepersonalne, kompjutorizirane, usmjerene na liječenje posljedica, a ne uzroka bolesti te orijentirane na uzimanje lijekova. Naravno da su dijagnostika i lijekovi potrebni i neizostavni ako se mudro koriste, ali u onome dijelu gdje moderna medicina zakazuje, nije dostatno ili je, primjerice, potrebno smanjiti negativan utjecaj lijekova, nastupaju prirodna, holistička i energetska medicina. Cilj je probuditi prirodne sposobnosti samoizlječenja, s kojima se svako živo biće rađa, a koje se smanjuju ili u potpunosti nestaju zbog disbalansa u protoku energije.