Kosa, simbol ženstvenosti, snage i zdravlja, utječe na samopouzdanje i identitet žene, a naši nas životni odabiri približavaju većem 'miru' s njom. Tijekom života estetika (p)ostaje važna stavka našeg izgleda, ali često joj prkose razni hormonalni i zdravstveni disbalansi koje mnoge žene 'proživljavaju' kroz slabljenje i opadanje kose. Stres i lifestyle također su važan okidač promjena. Kako postići ravnotežu, holistički brinuti o kosi i zašto je s njegom važno započeti iznutra, razgovarali smo na panelu 'Moja kosa - ogledalo unutarnjeg stanja žene'  održanog u hotelu Canopy by Hilton u kolaboraciji s platformom Um. Tijelo. Zdravlje i brendom Hårkontroll - inovativnim  švedskim konceptom za zdravu i lijepu kosu.

Hårkontroll svjetski je poznata i znanstveno utemeljena linija proizvoda namijenjenih zdravlju i ljepoti kose izvana i iznutra, a svaka od uzvanica u svome goodie bagu dobila je i vrijedan dodatak prehrani Hårkontroll. Linija sadrži dokazano djelotvorne suplemente koji u svom sastavu sadrže nutrijente koji doprinose boljoj kvaliteti kose i korijena te potiču rast, a smanjuju opadanje kose. Hidratantni sprej, maska te šampon i regenerator djeluju na čvrstoću, hidrataciju i ljepotu kose izvana. Iza svih proizvoda stoje klinička ispitivanja i potvrde zadovoljstva brojnih korisnika.

Sensa pop-up Harkontroll
Robert Gašpert Premium proizvodi Hårkontroll sadrže nutrijente namijenjene zdravlju korijena kose za žene i muškarce, a bazirani su na višegodišnjim znanstvenim istraživanjima švedskih stručnjaka

S naglaskom na zadovoljstvo zdravljem, a naposljetku i izgledom kose, i ovog puta temi kose smo pristupili sveobuhvatno. Glavna urednica Sense Izabela Vrtar ugostila je zanimljive žene, svaku sa svojom pričom, osobnom i vrijednom dijeljenja: dr. sc. Željanu Bolanču iz Poliklinike Bolanča, opernu pjevačicu Sandru Bagarić, hair stilisticu Evelin Benković i grafičku dizajnericu Valentinu Toth. Otvorile smo temu alopecija, kvalitetne prehrane i ključnih dodataka prehrani za zdravlje kose, emotivnog i psihološkog aspekta gubitka kose ili gubitka njezine kvalitete. 

Tijekom razgovora punog duha, u podržavajućem ženskom okruženju, brojne su uzvanice prepoznale i vlastite izazove s kosom te dobile savjete o njenoj njezi iznutra i izvana! Jer kosa uistinu jest ogledalo unutarnjeg stanja žene. 

Sensa pop-up Harkontroll
Robert Gašpert 

Sensa pop-up Harkontroll
Robert Gašpert 

Sensa pop-up Harkontroll
Robert Gašpert 

Dr. Željana Bolanča 

Dermatovenerolog, vlasnica Poliklinike Bolanča, objasnila je koliko je važno na zdravlje vlasišta gledati holistički te djelovati iznutra i izvana. 

Dobre životne navike, kao što se odražavaju na koži, vide se i na kosi. Ono što jedemo, stres, kao i posvećenost njezi - sve to utječe na izgled i zdravlje naših vlasi. Za dobru kvalitetu kose potreban je dovoljan unos proteina, a da bi se uopće stvarala dlaka i bila zdrava jedni od ključnih elemenata su željezo i vitamin C. Svaka vlas, svaki folikul zapravo je poput malog organa, antene koji nas povezuje s okolinom i preko nje osjećamo i stres. Stres nam narušava i mikrobiom crijeva, što se također odražava na našu kosu, odnosno na količinu nutrijenata koji će do nje doći, stoga je vrlo važno obratiti pažnju na ono što svakodnevno unosimo u organizam i kako 'hranimo' svoj mikrobiom. S kosom je važno biti strpljiv, za svaki dodatak prehrane koji unesete u organizam, bit će potrebno 3 do 6 mjeseci kako biste vidjeli rezultat. I naravno, valja pripaziti na osnove - ne fenirajte mokru kosu, prosušite je prije toga; ljeti je nakon kupanja u moru obavezno isperite i zaštitite preparatima protiv UV zračenja; neka vam njega kose postane omiljena rutina - posvetite se sebi jer to će na kraju dana također smanjiti hormon stresa kortizol i dobro djelovati na cjelokupno stanje organizma. 

Sensa pop-up Harkontroll Željana Bolanča
Robert Gašpert 

Valentina Toth

Grafička urednica u Adria Mediji Zagreb, javno je progovorila govorila o svom stanju o kojem se još uvijek nedovoljno govori – androgenoj alopeciji.

Androgena alopecija nasljedni je gubitak kose pod utjecajem muških spolnih hormona, dominantno testosterona, koja je specifična po tome što kosa opada u području tjemena. Uz to, imam i policistične jajnike zbog kojih je razina testosterona povećana. Dijagnozu sam dobila s 20 godina i od tada se sve svodi na traženje ravnoteže između toga da mi je razina testosterona dovoljno niska kako mi kosa ne bi ispadala, a da me ta niska razina hormona ne baci u depresiju i pad libida. Društvo nam je takvo da ćelave muškarce doživljavamo šarmantnima, nitko ih neće u čudu gledati na ulici, dok proćelavu ženu hoće. I to, također, ima psihološki utjecaj. Još uvijek tražim pravu formulu. Zadnjih pola godine mi je kosa u dobroj fazi i ne ispada. Trenutno isprobavam nove lijekove i dodatke prehrani koje do sada nisam pila, ali mogu zamisliti trenutak kad ću odustati od terapije i da, pribojavam ga se. Je li vrijeme za periku? Nije još… Na koncu, volim svoju kosu, sjajna je i njegovana te jako pazim na njezinu njegu.

Sensa pop-up Harkontroll, Valentina Toth
Robert Gašpert 

Sandra Bagarić

Operna pjevačica i glumica, prepoznatljivo lice kazališta 'Komedija', opisala je svoj odnos s kosom kroz godine, kroz emotivno i zdravstveno stanje te ono vanjsko - koliko o njoj brine.

Čista i njegovana kosa ukras je svake žene. Imam tu sreću da se kroz teatar često igram s bojama, frizurama, perikama, ali i dovoljno vremena posvećujem svojoj kosi. Usred nekih životnih nezadovoljstava donijela sam i loše odluke vezano uz kosu, pa sam se tako jednom slučajno sama obojila u ljubičasto. Sada, uz dobru hair stilisticu, koja mi kaže da prespavam nakon što se poželim ošišati na kratko u stresnim situacijama, donosim bolje odluke. Većih problema s kosom imala sam nakon trudnoća, počela sam dobivati zaliske i to sam uspješno rješavala dodacima prehrani, a rezultati su se vidjeli nakon šest mjeseci. Sada kad mi je kosa sijeda, vlasi su suhlje, tvrđe i teže za uređivanje, potrebna joj je snažnija njega zbog čega jednom tjedno odlazim u salon. Trenutno sam zaljubljena u ovu medenu boju i uvjerena - skida mi godine...

Sensa pop-up, Harkontroll, Sandra Bagarić
Robert Gaašpert 

Evelin Benković

Hair stilistica, vlasnica studija Evelin, smatra kako su žene danas vrlo informirane, a razina osvještenosti o njezi kose sve veća. 

Kosa je moja velika ljubav čitavog života što i svakodnevno svojim klijenticama nastojim prenijeti. Neke od njih su se 'odljubile' od svoje kose, često zbog emotivnih situacija u kojima se nalaze ili zbog krivog tretiranja. Primjećujem i dosta 'izgladnjele kose', dugogodišnja nepravilna prehrana definitivno se odražava na vlasi. Prevencija je tu imperativ. Uz uravnoteženu prehranu, važno je koristiti kvalitetne preparate za njegu i odvojiti vrijeme za sebe - za odlazak frizeru, ali i za kućnu njegu. Za duboku hidrataciju predlažem vam da odvojite jedan dan u tjednu, primjerice subotu navečer - stavite masku na suhu kosu, dodajte u nju nekoliko kapljica ulja, zavežite je u maramu ili svilenu jastučnicu i operite sljedećeg jutra.

Sensa pop-up Harkontroll Evelin Benković
Robert Gašpert 

Zahvaljujemo našim sugovornicama na iskrenim i emotivnim pričama, a još mnogo toga zanimljivoga rekle su pred mnogobrojnim gošćama koje su sa zanimanjem pratile temu iz publike. Među njima su bila i mnoga prepoznatljiva lica poput voditeljice i novinarke Marije Grigoryan Vučković, food blogerice i influencerice Maje Brekalo, vlasnice Garderobe Ane Ivančić te mnogih drugih žena kojima je važna kvalitetna briga o zdravlju.

Sensa pop up event okuplja community snažnih žena iz različitih poslovnih sfera, autentičnih osobnih afiniteta u vezi s relevantnim temama - briga o sebi i zdravlju i veselimo se otvaranju novih, važnih tema za svaku ženu.

Kako nam je bilo na Sensa pop-up eventu pogledajte u galeriji:

Robert Gašpert Sensa x Harkontroll pop-up