Aktualnim temama
Hranjiva i sigurna hrana omogućuje zdrav i produktivan život, a bezbroj načina na koje proizvodimo, obrađujemo i konzumiramo hranu – naši prehrambeni sustavi – dodiruju svaki aspekt ljudskog postojanja. Kada dobro funkcioniraju, prehrambeni sustavi imaju moć čuvati Zemlju i okupljati nas oko stola gdje hrana postaje simbol druženja i prisnosti. Ova godina donijela je brojne promjene za svjetske prehrambene sustave. U samo nekoliko mjeseci, COVID-19 je zaustavio i preobrazio dosadašnji način proizvodnje i distribucije hrane. Slike panične kupnje, praznih polica s namirnicama i kilometarskih redova u trgovinama hrane iznenada su nas podsjetile koliko su prehrambeni sustavi važni u našem životu i koliko su postali neuravnoteženi. Obnova gospodarstva nakon krize COVID-19 nudi jedinstvenu priliku za transformaciju globalnog prehrambenog sustava i stvaranje njegove otpornosti na buduće šokove, osiguravajući ekološki održivu i zdravu hranu za sve.
Upravo će o tome s publikom na događanju Održivi prehrambeni sustavi u vremenu poslije krize COVID-19 razgovarati gostujući predavači iz Hrvatske i inozemstva. Judith Hitchman, predsjednica svjetske mreže Community Supported Agriculture modela i grupe Urgenci te predstavnica promatračkog tima Međuagencijske radne skupine Ujedinjenih naroda za socijalnu i solidarnu ekonomiju, u sklopu svog online izlaganja pružit će globalni pregled o tome što nas je COVID-19 kriza naučila o proizvodnji i konzumaciji hrane, a čut ćemo i Tri priče iz sadašnjosti za sretniju budućnost koje predstavljaju pozitivne primjere ekoloških modela proizvodnje i distribucije hrane iz Europe i Hrvatske, ujedno i dijela rješenja na putu stvaranja održivosti prehrambenog sustava.
Konferencija će tako, među ostalima, ugostiti Wojteka Mejora, predstavnika prehrambene zadruga Dobrzeiz Varšave koja već dugi niz godina kolektivnom akcijom razvija etični i održivi lanac opskrbe hranom. Zahvaljujući radu svojih 420 članova, zadruga nudi kvalitetnu organsku hranu po pravednim i uključivim cijenama, a kroz izravne odnose s dobavljačima hrane potiče i veze između potrošača i poljoprivrednika.
O Grunteku, inovativnom projektu koji spaja digitalnu tehnologiju i ekološku poljoprivredu te prvoj hrvatskoj aplikaciji koja svakom zainteresiranom građaninu pruža mogućnost zakupa vrta na kojem može ekološki uzgojiti svoje povrće, na konferenciji će pričati direktor Grunteka Tino Prosenik i Vjekoslav Budanec, predsjednik Zajednica udruga hrvatskih povrćara, koji s lokalnim timom poljoprivrednika zvanim "Gruntovčani" upravlja ekološkim uzgojem gruntova i gredica.
Od hrvatskih polja do luksuznih restorana naziv je predavanja u kojem će Nikola Borić iz Shumske farme predstaviti koncept koji je nastao kao prirodan slijed višegodišnjeg uzgoja hrane na organski i ekološki način za vlastite potrebe. Farma je smještena u hrastovoj šumi Parka prirode Papuk na površini od 5 hektara vrlo plodne i netaknute zemlje te se temelji na sinergiji biljaka, životinja i kukaca bez korištenja mehanizacije, umjetnih gnojiva i pesticida.
Mjesec naše dobre hrane serija je događanja koja će se odvijati od kraja studenoga tijekom prosinca 2020., uživo i online, a koja u fokusu imaju propitivanje postojećih modela proizvodnje hrane te predstavljanje primjera iz prakse i pozitivnih utjecaja ekoloških modela proizvodnje hrane na naše prehrambene sustave, zdravlje, planet i buduće generacije.
Uz konferenciju, Mjesec naše dobre hrane donosi i online panel koji će se održati 9. prosinca 2020., a na kojem će se raspravljati o strategiji Republike Hrvatske za ostvarivanje ciljeva postavljenih Europskim zelenom planom. Ova će se serija događanja zatvoriti prikazivanjem proslavljenog filma Kiss the Ground, u subotu, 19. prosinca 2020. u 16 sati u kinu Tuškanac (Tuškanac 1). Program će popratiti i zanimljive te praktične radionice.
Događanje organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG), u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, a podržava Rosa Luxemburg Stiftung.