U limitiranom ljetnom paketu National Geographica Hrvatska očekuju vas bestseleri u izdanju Naklade Ljevak po popularnoj cijeni od 59 kuna, ljetno štivo koje ne smijete propustiti, a od tema izdvajamo svjedočanstva o morskim psima koji izazivaju snažne emocije poput panike, ali i fascinacije, National Geographic istražuje zašto trebamo čuvati parazite te donosi odličnu reportažu o domorodačkim nacijama Sjeverne Amerike koje traže da im se vrati suverenitet. U Kuvajtu talijanski fotograf istražuje zemlju ekstrema, a oduševit će vas i priča o obnavljanju puta za Rim. Via Appia simbolizirala je moć Rimskog Carstva, a Italija cestu obnavlja nadajući se stvoriti hodočasnički put kroz povijest. U nastavku pročitajte i inspirativno pismo glavnog urednika National Geographica Hrvatska Hrvoja Prćića.

NG_KNJIGA.png
National Geographic Hrvatska 



Djeca Velikoga Duha

Današnja djeca ne igraju se više kauboja i Indijanaca, a to je bila naša omiljena igra. Obožavao sam Winnetoua iz romana Karla Maya, pa Hiawathu iz crtića, a kad je u romanu „Davy Crockett“ opisivana smrt Bijelog Jastreba, plakao sam kao kiša (ni te romane djeca danas baš ne čitaju)... Najdraža igračka bila mi je velika indijanska perjanica, a u igrama sam uvijek htio biti Indijanac jer sam iz svega što sam čitao i što mi je tata pričao shvatio svu tragediju stradanja američkih urođenika i što smo im mi europski doseljenici i osvajači radili. I njima i kontinentu i planetu. Danas kao da su crvenokošci zaboravljeni. Preci Indijanaca na američki su kontinent stigli iz Azije prije više od 40 tisuća godina, prema nekim mišljenjima i prije 100.000 godina, kopnenim mostom na mjestu današnjega Beringova tjesnaca. Nažalost, ta djeca Velikoga Duha (Kiči Manitu) nisu se mogla suprotstaviti bijelcima koji su osvajali Ameriku i gradili svoju državu na njihovu tlu te ih ubijali bolestima, fizičkim istrebljenjem, oduzimanjem zemlje i tlačenjima raznih vrsta. To je najveći genocid u povijesti čovječanstva i pravo je čudo da su Indijanci uspjeli preživjeti. I sada traže ono što je njihovo, što im pripada. Odlučni u borbi za sebe, ali i za prirodu s kojom žive u skladu dokad sežu njihove legende i svjetonazor. Koliko će uspjeti u toj borbi s američkim establišmentom, vladavinom kapitala i vlašću nevoljnom da se išta mijenja i vraća, teško je reći. Ali cijeli bi svijet trebao stati iza njih i borbe za njihovo naslijeđe. Veliki žuti poglavica je rekao - howgh!

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i novim pretplatnicima darovat ćemo dvije knjige “Potresi, divovi koji se ponekad bude” autora Hrvoja Tkalčića i “Poziv na promišljanje svijeta” autorice Maje Göpel u izdanju Naklade Ljevak. Vrijednost dara je 328 kuna, a cijena godišnje pretplate, uz jedan broj gratis iznosi 490 kuna.

DAR ZA PRETPLATNIKE.png
National Geographic Hrvatska