Ovogodišnji fokus je na globalnom problemu s plastikom. Briga za očuvanjem okoliša i klime potaknula je američkog senatora Gaylorda Nelsona 1970. da se 22. travnja obilježava dan našeg planeta.

Svaka nova obljetnica dodatno naglašava potrebu za još većom zaštitom planeta, jer ipak je naš treći kamenčić od Sunca jedini dom koji imamo. Uz klimatske promjene, plastika je možda jedan od najvećih problema današnjice. Materijal koji je u početku trebao unijeti revoluciju u način na koji živimo, danas nas je počeo zatrpavati. Osobito je problematična jednokratna plastika jer se svake godine milijuni tona plastičnog otpada odbacuju u mora i oceane. Raspadanjem plastike nastaje mikroplastika koja se zavlači u našu hranu, vodu, zemlju i zrak, a time i u naš organizam.

Okupirajući naš planet, plastika više nije samo ekološki već i zdravstveni problem. Ispuštajući toksine u okoliš, zagađuje sve što dotakne. Upravo je zato tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje planet vs. plastika. Cilj je zajedničkim snagama ozdraviti Zemljin ekosustav, boriti se protiv klimatskih promjena i očuvati bioraznolikost.

SMANJENJE PLASTIKE

Glavni cilj organizacija usmjerenih na ekologiju smanjenje je proizvodnje plastike za 60 % do 2040. godine. Uzmemo li u obzir činjenicu da je u posljednjih 10 godina proizvedeno više plastike nego u cijelom 20. stoljeću, jasno je da je ovaj problem zaista uzeo maha.

Kako bi se ovaj cilj i postigao, organizacija EARTHDAY.ORG istaknula je tri važna koraka do smanjenja plastike: podizanje svijesti o njezinoj štetnosti, postupno izbacivanje jednokratne plastike iz upotrebe i pronalaženje alternativa ovom materijalu.

Smanjenje plastike, a time i mikroplastike projekt je u koji se moraju uključiti baš svi. Od brze mode koja je jedan od najvećih zagađivača mikroplastikom pa sve do proizvodnje vode u boci, globalna industrija najveći je dio problema. Brz način života i neekološki materijali u budućnosti bi mogli dovesti do posljedica koje se možda neće moći ispraviti. Upravo zato, danas je trenutak da učinimo nešto za naš planet.

DOX TV također se uključuje u podizanje svijesti o važnosti zaštite planeta. Do kraja travnja u večernjem terminu čekaju vas dokumentarci koji će vas podsjetiti na ljepotu Zemlje i zašto je njezino očuvanje zadatak broj jedan!