Magazin Story je u suradnji sa Ženskom sobom 2021. godine pokrenuo podršku ovom pokretu kao izraz prosvjeda protiv okrivljavanja žrtava i destruktivnih mitova o seksualnom nasilju nad ženama te s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti borbe protiv sekundarne viktimizacije žrtava seksualnog nasilja.

Nošenjem trapera zadnje srijede u travnju diljem svijeta šalje se glasna poruka podrške žrtvama seksualnog uznemiravanja i nasilja. Ovogodišnje izdanje Denim Daya odvija se u razdoblju u kojem je u Hrvatskoj seksualno uznemiravanje i nasilje kao tema u fokusu javnosti. Upravo kroz tu temu društvo je dobilo priliku osvijestiti koliko je žrtvama teško progovoriti, koliko je prisutan strah i sram, ali i nepovjerenje u sustav kao i u okolinu koja nerijetko umjesto da ohrabri i pruži bezrezervnu podršku, propituje ulogu žrtve i nasilnika.

Prozivanje žrtava jer zlostavljača nisu prijavile, magazin Story i Žensku sobu, potaknuo je da kampanju uokvire porukama #glasnoNEnasilju #vjerujmožrtvama #stoppredrasudama.

Denim Day je globalni pokret koji se obilježava još od 1998. godine, kada je uz poruku „Jeans: alibi za silovanje“, ustanovljen u Italiji kao reakcija parlametarnih zastupnica na odluku Vrhovnog suda da silovatelja oslobodi jer je žrtva nosila uske traperice pa su suci zaključili „da je jedini način da ih skine bio taj da djevojka silovatelju pomogne, čineći tako seksualni akt sporazumnim“.

DenimDay2024@Story.jpg
Story 

Nina Badrić – Storyjevo lice Denim Daya

U povodu obilježavanja Denim Daya Storyje i ove godine 'odjenuo' denim ruho, a njegovu naslovnicu krasi glazbena zvijezda Nina Badrić koja je odjenula traper kako bi svim žrtvama javno pružila podršku i poručila da nisu same i ohrabrila ih da glasnim istupanjem podsjete na važnost nulte tolerancije društva prema seksualnom uznemiravanju i svim oblicima seksualnog zlostavljanja.

Budite i vi dio Denim Daya – recite glasno NE nasilju!

Danas, na Međunarodni dan borbe protiv okrivljavanja žrtava seksualnog nasilja - odjenite traper, fotografirajte se i objavite fotografiju na vlastitom profilu na Instagramu te označite prijatelja/prijateljicu koji će učiniti isto (uz oznaku @story.hr @zenska.soba i hashtagove #storydenimday #glasnoNEnasilju).

DenimDay - u članak + ŽS.jpg
Story