Danijela Medaković certificirani je Forest bathing i Forest therapy praktičar koji ovu tehniku koja je u uzlaznom trendu u svijetu, popularizira i u Hrvatskoj.

Poznata i kao Shinrin-yoku u japanskoj tradiciji, ova tehnika predstavlja jedan od najnovijih trendova u području zdravstvenog i mentalnog blagostanja. Proizašla je iz japanske filozofije i ističe važnost povezanosti s prirodom radi unapređenja fizičkog i mentalnog zdravlja.

sensa dan 2024_1200x675px.png
Sensa 

Bit šumske kupke leži u tome da se potpuno uroni u prirodno okruženje koristeći sva osjetila kako bi se doživjele blagodati prirode. Tijekom šumske kupke, fokus je na sadašnji trenutak, na detalje oko sebe, dok se uživa u svježem mirisu šume, sluša tišinu prekinutu šumom vjetra, dodiruje koru drveća i promatra igru svjetlosti kroz lišće.

Predavanje FB.jpg
promo 

Šumska kupka nije samo šetnja kroz šumu. To je duboko svjesno iskustvo koje omogućava odvajanje od svakodnevnog stresa i napetosti. Studije su pokazale da šumska kupka može u organizmu smanjiti razinu kortizola, hormona stresa, kao i da snižava krvni tlak te poboljšava imunološki sustav i raspoloženje.

Polaganom šetnjom kroz šumu, uključivanjem svih osjetila i vođenim intervencijama od strane stručno educiranog praktičara postiže se učinak opuštanja i povezivanja s prirodom oko sebe, pojavama oko sebe i na kraju, duboko sa samim sobom. 

Forest bathing_Putnici za putnike.jpg
promo 

Prilagođena je svim nivoima fizičke kondicije, a samim time i svim dobnim skupinama, a sudionici kažu da nakon šumske kupke osjećaju duboku smirenost i opuštenost, veću svjesnost svojih misli, emocija, senzacija te povezanost sa sobom kroz prirodu na neki novi način.

U okviru Sensa wellbeing dana sve blagodati šumske kupke, iskusit će se u najljepšoj zelenoj zagrebačkoj oazi, parku Maksimir.

Poziv za sudjelovanje u šumskoj kupki je poziv za povratak vlastitim korijenima te za ponovnu uspostavu povezanosti s prirodom. Poziv je to za pronalaskom unutarnjeg mira i ravnoteže.