Više od dvadeset hrvatskih stručnjaka – liječnika, nutricionista, biologa, kemičara i drugih – sudjelovalo je u pisanju ovih dana objavljene knjige „Dijetoterapija i klinička prehrana“, koja savjetuje kako se hraniti kod određenih stanja i bolesti. Riječ je o udžbeniku namijenjenom prvenstveno liječnicima i medicinskim sestrama, ali i svima ostalima koji se brinu o bolesniku ili o vlastitom zdravlju i prehrani.
Kako hraniti bolesnike s malignim bolestima, kako one s teškim alergijama na hranu, što jesti u starijoj dobi, trudnoći, kod većih fizičkih napora, a što, recimo, u razdoblju dojenja ili kod osteoporoze – samo su neki od savjeta u knjizi, među kojima su i preporuke o, primjerice, pravilnom unosu energije, vitamina i minerala. Hranu treba tretirati kao lijek, smatraju autori knjige koju su uredili liječnici Davor Štimac i Željko Krznarić te nutricionistkinje Darija Vranešić Bender i Maja Obrovac Glišić.
Osim zanimljivog popisa manje poznatih namirnica s njihovim kratkim opisom, knjiga donosi i tabelarni prikaz glikemijskog indeksa i opterećenja odabranih namirnica, kao i jelovnike s normativima predloženih jela.