Moj prvi susret s avokadom

Prvi put sam se s avokadom susrela dok sam još bila djevojčica, u posjeti teti u Švicarskoj, koja je već tada bila veliki zagovornik zdrave prehrane i oduševljeno mi ga ponudila. Očekivala sam okus sličan mangu ili ananasu, tako da sam se jako razočarala uljastom teksturom i bljutavim slankastim okusom ‒ tog se trenutka jako dobro sjećam i dan-danas!

No zavoljela sam avokado kušajući razna jela tijekom svojih putovanja i sada ga redovito koristim zbog njegove hranjivosti, odlične teksture i okusa, a voli ga i moj sedmomjesečni sin pa avokado dodajem u njegove i slane i slatke obroke.

Vrste avokada

Avokado potječe iz Srednje Amerike i spada u porodicu lovora. Stablo mu je zimzeleno, s lišćem aromatičnog mirisa koji tjera kukce i komarce u vrtovima u kojima raste. Plod avokada specifična je voćka koja gotovo uopće ne sadrži šećere i škrob, ali je zato izrazito bogata uljima, sadrži čak 30 posto masnoće!

Kod nas do prije petnaestak godina avokado nije bio u ponudi na policama supermarketa, a kad se pojavio, rijetki su znali što bi s njim jer su plodovi većinom bili nezreli ili prezreli, a okusom i teksturom popuno drugačiji od voća na koje smo u našim krajevima naviknuli.

Važno je znati razlikovati glavne vrste avokada, njihove specifične karakteristike te kako ih čuvati i pripremati. Na tržištu se može naći nekoliko komercijalnih vrsta avokada koji se razlikuju bojom i teksturom kore te udjelom masnoća. Haas avokado je hrapave kore crne boje i mesa najbogatijeg masnoćama, Fuerte, Pinkerton i Reed imaju glatku koru zelene boje i nešto manje masnoća, a zelene vrste Bacon, Zutano, Booth i Lula ostaju čvršći i kad su u potpunosti zreli te imaju upola manje masnoća od npr. Haas avokada.

Kupnja i čuvanje

Sve vrste avokada dozrijevaju tek nakon branja, a najbolje ih je kupiti dok nisu u potpunosti omekšali te ih čuvati na temperaturi od 15 do 24 °C nekoliko dana prije konzumiranja. Ako vam se žuri, u papirnatu vrećicu stavite avokado i jednu zrelu bananu pa će etilen koji ispušta banana ubrzati omekšavanje avokada.

Nezreli avokado nikad ne stavljajte u hladnjak jer će mu meso posmeđiti i promijeniti okus, a hladnoća će spriječiti njegovo pravilno dozrijevanje. No, nakon što avokado dozri, u hladnjaku može stajati nekoliko dana.

Upotreba

Za pripravu jela u kojima avokado treba izgnječiti (umak guacamole, namazi, preljevi i sl.) najbolje je koristiti vrste koje imaju veći udio masnoća jer se lako pretvaraju u pire, dok se vrste avokada čvršćeg mesa mogu rezati na kriške i stavljati u sendviče i salate.

Trik

Meso avokada nakon rezanja ili gnječenja vrlo brzo posmeđi, a da biste to spriječili, nakapajte površinu voćke limunovim sokom ili dodajte sok limuna tijekom gnječenja. Površina već napravljenog namaza također će posmeđiti u dodiru sa zrakom, pa cijelu površinu namaza direktno prekrijte prozirnom folijom kako bi zadržala lijepu zelenu boju. Avokado se nikad ne kuha, no ako želite zgusnuti juhu zrelim avokadom, možete ga umiješati netom prije posluživanja.