Brzi kruh bez kvasca

Super jednostavan za napraviti, a spreman za pečenje za 15-ak minuta. Ne treba se dizati niti dugo mijesiti. I ne trebate kvasac kojeg navodno niti ne možete trenutačno kupiti u svim trgovinama. Recept dolazi u dvije varijante pa odaberite onu koja vam se više sviđa.

Sastojci:
2 šalice (280 g) brašna: pirovo + heljdino ili pirovo + raženo
220 ml mlijeka (zobenog)
1 žlica jabučnog octa
1 žličica soli
1/2 žličice sode bikarbone
1 žlica smeđeg šećera
35 g maslaca ili 3 žlice hladno prešanog maslinovog ulja
1/2 šalice (50 g) oraha ili 1/3 šalice (50 g) bučinih i suncokretovih sjemenki

Priprema:
Prosijte brašna, sodu i sol u zdjelu (ili samo uspite ako nemate kroz što prosijati). Pomiješajte mlijeko s octom. Narežite nožem maslac na sitne kockice i dodajte u brašno. Razmrvite ga s brašnom i tada dodajte sjemenke ili orahe i mlijeko. Kuhačom miješajte dok se poveže. Smjesa će biti dosta mokra.

Dobro pobrašnite pult i istresite tijesto. Pobrašnite kruh odozgora i valjate ga i preklapajte. Dodajte brašna po potrebi dok se ne prestane jako lijepiti.

Kad je tijesto relativno čvrsto, prebacite ga na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, zasijecite ga odozgora nožem u križ. Ovo radimo da se bolje ispeče iznutra.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180° C oko 35 min. Provjerite je li gotov tako da umetnete čačkalicu. Ako izađe suha, gotov je!

Trikovi za ukusniji domaći kruh

Više recepata Maje Brekalo potražite na njezinom blogu Delicious and Healthy by Maya.