Brzi kruh bez kvasca
Super jednostavan za napraviti, a spreman za pečenje za 15-ak minuta. Ne treba se dizati niti dugo mijesiti. I ne trebate kvasac kojeg navodno niti ne možete trenutačno kupiti u svim trgovinama. Recept dolazi u dvije varijante pa odaberite onu koja vam se više sviđa.
Sastojci:
2 šalice (280 g) brašna: pirovo + heljdino ili pirovo + raženo
220 ml mlijeka (zobenog)
1 žlica jabučnog octa
1 žličica soli
1/2 žličice sode bikarbone
1 žlica smeđeg šećera
35 g maslaca ili 3 žlice hladno prešanog maslinovog ulja
1/2 šalice (50 g) oraha ili 1/3 šalice (50 g) bučinih i suncokretovih sjemenki
Priprema:
Prosijte brašna, sodu i sol u zdjelu (ili samo uspite ako nemate kroz što prosijati). Pomiješajte mlijeko s octom. Narežite nožem maslac na sitne kockice i dodajte u brašno. Razmrvite ga s brašnom i tada dodajte sjemenke ili orahe i mlijeko. Kuhačom miješajte dok se poveže. Smjesa će biti dosta mokra.
Dobro pobrašnite pult i istresite tijesto. Pobrašnite kruh odozgora i valjate ga i preklapajte. Dodajte brašna po potrebi dok se ne prestane jako lijepiti.
Kad je tijesto relativno čvrsto, prebacite ga na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, zasijecite ga odozgora nožem u križ. Ovo radimo da se bolje ispeče iznutra.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180° C oko 35 min. Provjerite je li gotov tako da umetnete čačkalicu. Ako izađe suha, gotov je!
Više recepata Maje Brekalo potražite na njezinom blogu Delicious and Healthy by Maya.