Palačinkice od heljde

Sve što vam je potrebno su zelena heljda (nepržena) i malo drugih žitarica (ja stavljam kvinoju, a može i proso ili zobene pahuljice). Zelena heljda sadrži mnogo vitamina i minerala, ali i bjelančevina (oko 13 posto).

Heljdu i druge žitarice namačite tijekom noći, poslije ih sameljite u blenderu s vodom i začinima prema vašem odabiru i - savršeno je tijesto gotovo! Tijekom namakanja, heljda postaje ljepljiva i tijesto zbog toga dobro zadrži oblik.

Možete napraviti neutralne palačinke, pa ih poslije jesti sa slanim ili slatkim prilozima. U tom slučaju, u tijesto se dodaje samo sol. Ako želite jesti samo slane palačinke, možete dodati i suho začinsko bilje, bijeli luk, papar itd. Ako ih volite slatke, začinite tijesto cimetom, đumbirom, rogačem, zasladite medom, stevijom ili malteksom… Kombinacije su bezbrojne. Od priloga, uz slatke palačinke preporučujem domaće džemove ili med, a uz slane humus ili neki drugi umak od povrća.

Koju god varijantu odaberete, postat će hit i za doručak i za večeru jer su izuzetno ukusne i zdrave!

Sastojci:

• 1 šalica (200 g) zelene heljde

• ½ šalice kvinoje (ili druge žitarice)

• 1 ½ - 2 šalice vode

• ghee, maslac ili ulje za prženje

• sol i začini, prema vašem ukusu

Priprema:

Potopite i namačite heljdu i kvinoju tijekom noći ili nekoliko sati tijekom dana. Nakon toga ih dobro isperite, stavite u blender, dodajte vodu, sol i ostale začine, prema vašoj želji. Vodu dolijevajte postupno – prvo jednu čašu, a potom polako i drugu. Dobro izmiksajte u blenderu. Tijesto bi trebalo biti tekuće, ali gusto (kao gusti jogurt). Nikako ne smije biti tekuće kao tijesto za klasične palačinke.

Dobro zagrijte tavu i dodajte malo ulja. Prvih nekoliko palačinkica treba pržiti na jačoj, a poslije na srednje jakoj vatri. Velikom žlicom ili manjom zaimačom uzmite tijesto iz blendera i polako izlijte na tavu kako bi palačinka zadržala okrugli oblik. Ovisno o veličini tave, odjednom stavite 3 - 4 palačinkice.

Nakon nekoliko minuta, kad se jedna strana palačinki zarumeni, okrenite ih i pržite još nekoliko minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Za svaku sljedeću porciju dodajte još malo ulja na tavu. Gotove palačinkice možete poslužiti odmah, a vrlo su ukusne i kad se ohlade, čak i sutradan. Uživajte!